Kwadijkse Vlot beheert wilde bijenreservaat Zandkuil Texel

Vingerhelmbloem / Ilse Miedema
© Ilse Miedema
Datum
do. 28 maart 2019

Nederland kent 1 bijenreservaat

Nederland kent slechts 1 reservaat voor insecten en dat is de Zandkuil op Texel. Het is een reservaat speciaal voor wilde bijensoorten, waarvan enkele soorten alleen hier op Texel binnen Nederland te vinden zijn. Uiterst uniek dus. Maar ook een wilde bijenreservaat heeft beheer nodig.

Vrijwilligersgroep heeft Zandkuil onder haar hoede

Veel wilde bijen hebben zandige kale bodems met enig reliëf als wens. Daarom moet er geplagd en afgestoken worden. Werkgroep Kwadijkse Vlot uit Purmerend, die vooral botanische rietlanden beheert, heeft al jarenlang het beheer van de Zandkuil onder haar hoede. Wij ondersteunen deze vrijwilligersgroep met gereedschap en advies. In het weekend van 22 t/m 24 maart gingen ze weer aan de slag. Deze inzet heeft alles te maken met de voorman van Kwadijkse Vlot, entomoloog Ben Brugge. Onder zijn bezielend enthousiasme maakt de werkgroep een heerlijk voorjaarsuitje van de beheerdagen op Texel. En tegelijk is het een afsluiting van het winter-werkseizoen.

Herstelwerk Tuunwallen

En dan zijn ze niet te beroerd om herstelwerk aan de Tuunwallen ook meteen mee te nemen. Daarbij worden ze ondersteund door Texelaars van het IVN en vrijwilligers van het Zwanenwater, want de werkdagen in de Zandkuil en aan de Tuunwallen beginnen naam te maken. En dat kunnen insecten vandaag de dag wel gebruiken.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven