Eerste kievitsei in Noord-Holland gevonden

kievitsei
Datum
ma. 13 maart 2023

De lente is in aantocht

In Heiloo is afgelopen zondag het eerste kievitsei van de provincie gevonden. Langs de Kanaaldijk is op een grasland een nest gespot met daarin al twee kievitseieren. Met de vondst van het eerste kievitsei is symbolisch het begin van de lente aangekondigd. 

Het kievitsei is gecontroleerd en blijkt inderdaad om een vers ei te gaan. Dat controleren gebeurt met een bak water. Zodra de eieren in het water zakken en helemaal plat liggen, zijn ze vers. En dat was met deze gevonden kievitseieren ook het geval. De verwachting is dat de eieren over ongeveer vier weken uitkomen. 

Nest bij de greppel

De twee eieren zijn gevonden door Michel Mannes, die in 2016 en 2017 ook al het eerste kievitsei van de provincie vond. Zelf baalt hij er een beetje van dat het niet net iets eerder had opgemerkt. "Ik denk zelfs dat als ik vrijdag had gekeken, er al één ei in het nest lag. Dan was ik wel de eerste."

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven