Eerste grutto ei van Nederland gevonden in Oostzaan Noord-Holland

Grutto nest
© Meindert van de Meulen
Datum
di. 22 maart 2022

Weidevogelseizoen 2022 nu echt van start

Op 21 maart om 15.02 uur is in Oostzaan in de provincie Noord-Holland het allereerste grutto-ei van 2022 in Nederland gevonden. Het ei is gemeld bij onze collega Martijn Beets en hij bevestigt dat het inderdaad om een grutto ei gaat. De vinder is Wout de Jong uit Hoorn, vrijwilliger bij Agrarische Natuurvereniging Water, Land & Dijken in Purmerend. Het ei is gevonden op een perceel van boer René Taams. Deze boer zet zich via agrarisch natuurbeheer in voor weidevogelbescherming.

Weidevogelseizoen nu echt van start

Met het vinden van het eerste grutto-ei is het weidevogelseizoen 2022 in Noord-Holland nu echt begonnen. Dé tijd van het jaar dat vrijwilligers, boeren en natuurorganisaties alles op alles zetten om de weidevogels te beschermen en ze de kans te geven succesvol te nestelen en hun kuikens groot te brengen. Vrijwilligers van agrarische natuurverenigingen lokaliseren de nesten zodat boeren er rekening mee kunnen houden door hun agrarische werkzaamheden uit te stellen of aan te passen.   Natuurorganisaties bieden weidevogels in hun weidevogelreservaten zoveel mogelijk rust, ruimte en veiligheid.

Zonder bescherming geen kans

Des te belangrijker is de taak van vrijwilligers. Zij helpen boeren niet alleen bij het zoeken en beschermen van nesten, maar ze zijn vooral voor de boer de extra ogen in het veld. Zij kunnen helpen om het beheer daar waar nodig aan te passen om de weidevogels succesvol te laten broeden. Steeds meer boeren in het werkgebied van agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken doen mee met agrarisch natuurbeheer om meer geschikte bloedplekken te realiseren, zoals land plasdras zetten en later maaien. Vrijwilligers voeren hun waarnemingen in op www.boerenlandvogelsnederland.nl. Natuurorganisaties werken nauw samen met agrarische natuurverenigingen en terreinbeheerders. Die samenwerking is essentieel om weidevogels voor Nederland te behouden.

Grutto’s zijn klaar om te broeden

Op dit moment is het in het veld – vooral ’s morgens – een groot kabaal en gevlieg bij de grutto’s: de mannetjes gooien al hun charmes in de strijd voor de vrouwtjes en verdedigen hun territorium. Na maanden apart te hebben geleefd in Afrika en Zuid-Europa, zoeken stelletjes elkaar weer op in Nederland. Broeden doen ze meestal nog geen 50 meter van de plek waar ze het jaar ervoor hebben gebroed. Dáár ontmoeten de partners elkaar. Ze herkennen elkaar aan hun geluid. Zodra man en vrouw elkaar hebben gevonden, kan de balts en daarna het broeden beginnen.

Een grutto nest

Nesten van grutto’s zijn niet meer dan een knikkerkuiltje in het gras. De vogels zoeken een geschikte nestlocatie: veilig voor rovers en vrij van verstoring. Het mannetje krabt verschillende nestkommetjes uit, draait er een beetje in rond en laat het vrouwtje de beste kiezen. Elke dag legt het vrouwtje een ei en pas als het vierde ei is gelegd, gaat ze erop zitten. De eieren zijn groenig met donkere vlekken. Ze liggen perfect gecamoufleerd tussen het gras. Doordat ze een spitse en een stompe kant hebben, rollen ze niet snel uit het nest. Meer lezen over de grutto? Volg de grutto via ons online magazine  www.landschapnoordholland.nl/grutto-magazine.

 

cover M3 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven