De slijmerige Cupido

Sagrijnslak koppel / Pixabay
© Pixabay
Datum
zo. 28 januari 2024

Interessante liefdesgebruiken

Een rode roos, een doos bonbons of een knuffelbeertje, allemaal manieren om jouw geliefde te versieren. Met een beetje geluk schiet Cupido raak! Maar Amor is niet de enige die met pijlen schiet. Sommige slakkensoorten houden er ook interessante liefdesgebruiken op na en schieten erop los met liefdespijlen!

Geen man, geen vrouw

Slakken doen niet mee aan het klassieke ‘jongetje ontmoet meisje’ verhaal. Zij zijn namelijk geen van beiden. De meeste slakken zijn tweeslachtig of ‘hermafrodiet’. Dat houdt in dat elke slak zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft. Misschien klinkt dat makkelijk en ideaal om je kans op voortplanting te vergroten, maar dat is niet per se het geval. Bij de paring spelen de slakken zowel de mannelijke als vrouwelijke rol. Afhankelijk van de soort kiezen ze vooraf een rol of zijn ze tijdens de paring beide seksen tegelijk en geven sperma aan elkaar af. Slakken zijn niet bepaald monogaam en paren vaak met veel verschillende partners. Groepsseks is ook iets dat regelmatig voorbijkomt in het slakkenseksleven. 

Vurige liefde

Slakkenliefde gaat niet over rozen. Als een slak een partner heeft gevonden waarmee ze willen paren, start het voorspel. Bij sommige soorten kan alles bij elkaar wel acht uur duren. Bij het paren zelf geven de slakken dus meestal sperma aan elkaar over: jij neemt wat van mij, ik neem wat van jou. De slak probeert echter het grootste deel van het sperma van de ander af te breken voor het bij de eitjes kan komen. Het vaderschap, eitjes van een ander bevruchten, is namelijk de makkelijkste manier om je voort te planten, dat kost weinig energie. Het moederschap vraagt daarentegen veel meer van je. Om ervoor te zorgen dat de ander zo veel mogelijk sperma accepteert en je zo veel mogelijk eitjes kan bevruchten, heeft de slak iets ontwikkeld: de ‘liefdespijl’. 

Schieten en steken

Na het voorspel en vlak voor de uitwisseling van sperma, komt deze liefdespijl om de hoek kijken. Uit het lichaam van de slak komt een, meestal harde, pijl tevoorschijn. De slak schiet deze af op de partner en penetreert de huid. De pijl geeft stoffen af die de partner manipuleren om meer sperma te accepteren. Als schutter heb je zo meer kans om ‘vader’ te worden, wat dus gunstig is.

Het afschieten van deze pijl gaat met wisselende precisie, kracht en effectiviteit. Regelmatig missen de slakken hun doelwit, maar als ze raken, kan dat ook erg hard gaan. Het gebeurt wel dat de pijl de interne organen bereikt of de slak helemaal doorboord. Het is dan ook meer ‘steken’ dan ‘schieten’. 

Doorn, dolk of pijl

Niet alle slakken hebben zo’n liefdespijl ontwikkeld, maar zeer algemene soorten als de gewone tuinslak, wijngaardslak en segrijnslak hebben een pijl. Hoe de liefdespijl eruit ziet is afhankelijk van de slakkensoort. Er zijn pijlen met een grootte tussen de 1 millimeter en 3 centimeter en ook de vorm verschilt. Sommige liefdespijlen hebben de vorm van een naald, doorn, dolk en sommigen echt de vorm van een pijl (zie foto onderaan het artikel). 

Conclusie: Cupido, die schiet met pijlen en slakken, die steken. Ondanks dat verschil zijn er best wat mensen die beweren dat de mythe van Cupido haar oorsprong vindt bij de slakkenseks, maar we weten niet zeker of de oude Grieken hier al vanaf wisten. Om je liefde voor je te winnen, zijn pijlen toch niet zo aan te raden. En probeer ook niet al te veel te slijmen, want ook dat heeft nu een wat andere dimensie gekregen!

De slijmerige Cupido’s in actie zien? Deze video van 4 minuten (Engels) laat het hele proces zien.

Koen Willemsen

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

Koen ondersteunt in het begeleiden van zo'n 130 vrijwilligersgroepen. Maar ook vrijwilligers die soorten beschermen en inventariseren helpt hij met alle plezier. Hij deelt graag zijn kennis met iedereen. Natuurbeheer, ecologie en de veelzijdigheid van de soorten natuurgebieden waar de vrijwilligers werken, hebben volop zijn interesse. 

Neem contact op
Koen Willemsen / Cees de Jonge_
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven