Buitenplaats Leyduin heeft gasten: kudde schapen

Schapenbegrazing Leyduin 2022
Datum
vr. 23 september 2022

Prachtig gezicht

De schaapskude is weer op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang. Tijdens een wandeling kom je ze vanzelf tegen! De schapen blijven grazen tot vrijdag 30 september 2022 en dat is echt een mooi gezicht in het landschap. Boswachter Anne Albers: “De schapen houden de vergrassing tegen doordat ze de grassen opeten en met hun pootjes de grond open trappelen. Zo ontstaat er meer openheid en krijgen inheemse planten de kans te groeien. Ook voor bodeminsecten is deze openheid ideaal omdat de bodem sneller opwarmt!”

Schapen doen mee aan onderzoek over effect van licht

Bijzonder dit jaar is dat een aantal schapen een gele halsband om hebben met een sensor erin. Dit is omdat de schapen meedoen aan een onderzoek over het effect van licht op de effectiviteit van schapen. De schapen zullen namelijk de komende tijd in natuurgebieden grazen waar het erg donker is zoals buitenplaats Leyduin, maar ook in natuurgebieden waar meer lichtvervuiling is.

De kudde van 250 Kempische Heideschapen komt twee keer per jaar grazen om op de buitenplaats droog-schraalland te behouden. Anne legt uit dat de open en kruidenrijke velden tamelijk zeldzaam zijn in West-Europa en dus van grote waarde. De provincie Noord-Holland financiert de werkzaamheden om de natuur te helpen herstellen. De schapen komen in november nog een keer terug, ze zijn een grote hulp bij het natuurbeheer. Anne: “Een kudde zien is indrukwekkend, de honden die de schapen begeleiden, maar juist ook de schapen zèlf: het zijn harde werkers en ze komen precies daar waar machines niet kunnen komen.”

Ben je aan het wandelen of fietsen in dit natuurgebied?

Let dan even op, het is een betoverend gezicht die witte schapen in het landschap. “De schapen aaien kan alleen niet, daarvoor moet je naar een kinderboerderij,” vertelt boswachter Anne Albers. 

Op de middelste foto hieronder is goed te zien waar de schapen al wel gegraasd hebben, deze kudde eet zo'n 1,5 ton gras per dag.

Anne Albers

Functie

Boswachter Buitenplaatsen en Forten

Anne beheert diverse natuurgebieden van Zuid-Kennemerland tot aan de Forten van de Stelling van Amsterdam. Samen met vele vrijwilligers zorgt hij ervoor dat deze gebieden in topstaat blijven, zowel cultuurhistorisch als ecologisch! Zo kunnen wij allemaal blijven genieten van deze gezichtsbepalende en monumentale plekken in Noord-Holland.

Neem contact op
Boswachter Anne Albers
© Annemarie Bergfeld
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven