Bloeiende klimop nu belangrijk als nectar supermarkt

Klimop / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
Datum
do. 30 augustus 2018

Vlinders, bijen, wespen en zweefvliegen snoepen van klimop

De lange droge en hete zomer loopt nu echt op zijn eind. Maar ook nu, begin september, zijn er nog perioden van mooi zomerweer. Dit is de tijd dat klimop gaat bloeien. Erg kleurig zijn de bloemen niet, waardoor ze nauwelijks opvallen. Maar nectarrijk zijn ze des te meer. Zozeer zelfs dat ze voor bijen en zweefvliegen de nectarsupermarkt bij zijn. Veel alternatieven zijn er vaak niet in deze tijd van het jaar. Voorwaarden om tot bloei te kunnen komen zijn wel dat de klimop voldoende zon moet krijgen en dat hij niet vroegtijdig is gesnoeid. En dat laatste gebeurt vaak wel, omdat de plant behoorlijk kan oprukken vanaf de schutting of een boomstam, waar hij geacht wordt zich gedeisd te houden.

Pleidooi tegen het doorzagen van klimop

Ook na de bloeitijd, als loofbomen en struiken hun bladeren gaan laten vallen, vervult de klimop een uiterst belangrijke functie voor de natuur. Voor allerlei insecten, zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, is het dankzij de blijvende bladeren, een van de belangrijkste plekken om de winter door te komen. Ook voor vogels zijn klimoppen van levensbelang. Ze vormen de beste schuil- en slaapplekken die er in de winter te vinden zijn. En bovendien vindt je er nog insecten, waardoor ze voor winterkoningen vrijwel onmisbaar zijn.

De klimop heeft in de winter echter één grote vijand. Dat is de mens, vaak in de vorm van gemeentelijke groendiensten. Die vinden al die klimop in de bomen maar rommelig en ze zouden bovendien de bomen wurgen. Daarom zagen ze de klimop zo laag mogelijk door, om hem vervolgens te laten afsterven. Catastrofaal voor talloze insecten en vogels en ook onnodig. Want klimop is geen wurgplant en verreweg de meeste bomen hebben er helemaal geen last van. Daarom zou massaal doorzagen van klimop eigenlijk als natuurvandalisme moeten worden bestempeld en niet als noodzakelijk beheer.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven