Afslag Heiloo in A9: worden er kansen voor natuur gemist?

Het Die
© Henry Buter
Datum
ma. 9 juli 2018

Landschap geen voorstander geplande afslag

Landschap Noord-Holland is recent geïnformeerd over de ruimtelijke ontwikkelingen en grondruilen om een nieuw geplande afslag Heiloo langs de A9 mogelijk te maken. Daarbij dreigt een integrale aanpak nu volstrekt verlaten te worden. Dat vinden wij een zorgelijke zaak, waarbij grote kansen worden gemist voor natuur, landschap en recreatie.

Landschap Noord-Holland is geen voorstander van de geplande afslag A9 ter hoogte van Heiloo, met name vanwege de ingrijpende gevolgen voor natuur en landschap. We hebben echter ook aangegeven dat àls er een afslag moet komen, we in constructief overleg gaan over een optimale invulling.

Landschap Noord-Holland bestudeert op dit moment de consequenties voor natuur, landschap en natuurbeleving. Naar onze indruk is er nog onvoldoende aandacht voor de aantasting van de natuur en de mogelijke compensatiemogelijkheden daarvoor.

De grond waarop de afslag is gepland, ligt in de Schoonwatervallei en is onderdeel van de Overeenkomst Nieuwe Strandwal uit 2014 (Provincie Noord-Holland, Castricum, Heiloo, Alkmaar). In deze overeenkomst zou juist gestreefd worden naar versterking van de ruimtelijke kwaliteit door investering in natuur, water, landschap en recreatie. Belangrijk doel in dit programma is, om daar waar zich kansen voordoen, zoals bij een eventuele aanleg A9, gelijktijdig natuur en recreatievoorzieningen in het landelijk gebied te realiseren!

De aan ons voorgestelde natuurcompensatie gaat deels plaats vinden in het Nationaal Natuur Netwerk (NNN). Hier staan wij niet achter. Natuur compenseren in een zone die al is aangewezen als toekomstige natuur, zien wij niet als compensatie, maar als een sigaar uit eigen doos.

Meer achtergrond is hier te lezen.

14 december 2015

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.