Overplaats

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Kinderactiviteiten
Blikvanger op de Overplaats
© Allard van der Hoek
Bossen & Buitenplaatsen

Historisch wandelbos naast speeltuin

De Buitenplaats De Hartekamp was ooit een van de mooiste buitenplaatsen van het land. Vanaf het huis gezien, aan de overkant van de Herenweg, ligt het gebied dat we nu weer Overplaats noemen. Het is een interessant loofbos rond een fraaie vijver. In het voorjaar valt er volop te genieten van bloeiende stinsenplanten en in het najaar groeien er veel paddenstoelen. Het is er rijk aan vogels. Regelmatig laat de zeldzame appelvink zich hier zien.

Landgoed Hartekamp

De Overplaats is een deel van het landgoed Hartekamp, waar ooit de beroemde geleerde Linnaeus planten bestudeerde. Het ligt op een strandwal met gazons en opvallend veel hoogteverschillen. De bomen zijn er oud en eerbiedwaardig. Sinds 2005 hebben we verschillende kleine bosgebieden verworven en met elkaar verbonden. Daarna hebben we enkele cultuurhistorische elementen terug gebracht zoals de contouren van de tuinen van Carl Linnaeus, de Zwitserse brug en we hebben een blikvanger gebouwd waar vroeger een theehuis stond. Vanuit het grote huis op de Hartekamp is dit te zien via een zichtas. Dit alles gebeurde met steun van ondermeer de Nationale Postcode Loterij.

Speeltuin Linnaeushof

Naast de Overplaats ligt Europa's grootste speeltuin met meer dan 350 speeltoestellen en attracties. Meer informatie

Daslook / Henk van Bruggen

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.