Opmeerder Wuiver

Weilanden
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Opmeerder Wuiver 2025 / Marcel Rob
© Marcel Rob
Weilanden

Ooit een kronkelend veenstroompje 

De Opmeerder Wuiver ligt in het Westfriese dorp Hoogwoud. Het veendek is hier twee tot vier meter dik en 3000 jaar geleden ontstaan. Het water uit dat veenpakket stroomde via veenrivieren naar de Zuiderzee. Vroeger zat in deze polder een wuiver, dit was het diepste en het drassigste deel van een polder. Meestal stroomde er een waaiervormig of kronkelend veenstroompje doorheen op weg naar de afwatering. Om dit te kunnen ontwateren werd er een dijkje aangelegd. Over dat dijkje loop nu een wandelpad. 

Natuurrijk

In de bloemrijke graslanden en langs slootkanten zijn planten zoals pijptorkruid, valse voszegge, tweerijige zegge, zompvergeet-me-nietje, veenwortel en blaartrekkende boterbloem aanwezig. In de ondiepe slootjes en natte greppels komt de Rugstreeppad voor. De meest kenmerkende vlinder op deze plek is wel de argusvlinder, landelijk zeer sterk achteruitgegaan maar hier zie je hem nog! Ze is afhankelijk van bloemrijke graslanden. Tijdens de meest recente broedvogeltelling zijn de volgende weidevogels vastgesteld in de Opmeerder Wuiver: krakeend, slobeend, kuifeend, scholekster, kievit, grutto, tureluur en gele kwikstaart. Er is een grote groeiplaats kamgras aanwezig, vroeger een algemene soort die nu op de Rode Lijst als “gevoelig” te boek staat. Ook veldgerst komt in de graslanden van de Opmeerder Wuiver voor, een soort van het ouderwetse boerenland die landelijk met 25-50 % achteruit is gegaan. 

Dit natuurgebied is belangrijk vanwege de ontstaansgeschiedenis, aardkundige waarden, openheid en de weidevogels. Het maakt deel uit van het Bijzonder Provinciaal Landschap: een oud zeekleilandschap met twee kleinere droogmakerijen.

Ga er zelf eens kijken

Wij hebben op verzoek van bewoners uit de buurt de kade met een bruggetje toegankelijk gemaakt. Je kunt nu dwars door het weidse weiland lopen, vanaf de Middelweg en de Gouwe. In het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juni, is het gebied afgesloten om de aanwezige weidevogels rust te geven. 

Kievit
© Stijn van Belleghem

Bezoekersinformatie

cover M1 2025

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2025 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.