Oosterveld

Weilanden
  • Activiteitscategorie
    Varen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Oosterveld / Menno Schaefer
© Menno Schaefer
Weilanden

Schoonwatervallei pal naast de A9

Het Oosterveld bestaat uit mooie, oude graslandpercelen, waar de pachters zich strikt moeten houden aan de regels van het weidevogelbeheer. Deze percelen zijn in ons bezit gekomen rond 2000 tijdens de ruilverkaveling. Er groeit hier naast dopheide, kamvaren, rode bosbes en veenmos ook veenpluis. Langs de schulpvaart wordt een perceel natgehouden door een weidemolentje voor de vogels. Het gebied speelt een belangrijke rol in het project Schoonwatervallei. Hoogheemraadschap, PWN en wij zorgen er gezamenlijk voor dat schoon duinwater net als vroeger naar het Alkmaardermeer stroomt. Naast de leuke plantensoorten vind je in de weilanden ook allerlei vogelsoorten als kievit, Grutto en Scholekster.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt het gebied doorkruisen met een kano of roeiboot, maar is van 1 november tot 15 juni afgesloten om de vogels hun rust te gunnen. Het Oosterveld kun je overzien vanaf de Schoollaan in Limmen, daar bevindt zich ook een informatiepaneel.

Oosterveld / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.