Oosterveld

Weilanden
  • Activiteitscategorie
    Varen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Oosterveld / Menno Schaefer
© Menno Schaefer
Weilanden

Schoonwatervallei pal naast de A9

Het Oosterveld bestaat uit mooie, oude graslandpercelen, waar de pachters zich strikt moeten houden aan de regels van het weidevogelbeheer. Deze percelen zijn in ons bezit gekomen rond 2000 tijdens de ruilverkaveling. Er groeit hier naast dopheide, kamvaren, rode bosbes en veenmos ook veenpluis. Langs de schulpvaart wordt een perceel natgehouden door een weidemolentje voor de vogels. Het gebied speelt een belangrijke rol in het project Schoonwatervallei. Hoogheemraadschap, PWN en wij zorgen er gezamenlijk voor dat schoon duinwater net als vroeger naar het Alkmaardermeer stroomt. Naast de leuke plantensoorten vind je in de weilanden ook allerlei vogelsoorten als kievit, Grutto en Scholekster.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt het gebied doorkruisen met een kano of roeiboot, maar is van 1 november tot 15 juni afgesloten om de vogels hun rust te gunnen. Het Oosterveld kun je overzien vanaf de Schoollaan in Limmen, daar bevindt zich ook een informatiepaneel.

Oosterveld / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

Noord-Hollands Natuurfonds
© Menno Schaefer

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.

Naar boven
Magazine cover

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Kom je vaak buiten en vind je het leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Vraag eenmalig gratis ons magazine aan. In ons nieuwe magazine lees je alles over de bescherming van weidevogels in Noord-Holland.