Nieuwe Land van Stam

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Nieuwe Land van Stam / Koos Leek
© Koos Leek
Bossen & Buitenplaatsen

Van tuindersbedrijf naar wildernis

Het Nieuwe Land van Stam is gelegen in het langgerekte dorp Schoorl. Destijds had boer Klaas Stam hier zijn groenteteelt en kippen. Toen Stam in 2008 overleed , liet hij het na aan zijn huishoudster Jannie Nieuwenland. Die heeft het landje aan ons geschonken. De vroegere tuinderij is inmiddels overwoekerd geraakt door een gevarieerd bosje. De variatie van jonge, oude en dode bomen is erg aantrekkelijk voor allerlei soorten vogels en insecten. Het gebied is een oase waar kwetsbare wilde planten kunnen groeien en waar vogels en dieren uit de omgeving rust kunnen vinden. Broedvogels in dit gebied zijn de sperwer, boomkruiper en kleine bonte specht en in de takken-rillen broeden roodborstje en wintertaling.

In het Nieuwe Land van Stam wordt het Sinusbeheer toegepast.  Dit houdt in dat er per maai-beurt circa 40% van de vegetatie blijft staan en er wordt gewerkt met een slingerende maai-paden, zogenaamde sinus-paden. Als resultaat ontstaat heel veel variatie, wat uitermate gunstig is voor de biodiversiteit. Bovendien wordt flora- en faunagericht beheer verweven in één methode.

Ga er zelf eens kijken

Het Nieuwe Land van Stam is niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt het gebied goed overzien vanaf de Mollaan.

Boomklever / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven