Kruiszwin

Water & Moeras
 • Activiteitscategorie
  Wandelen
 • Activiteitscategorie
  Meewerken in de natuur
 • Activiteitscategorie
  Kinderactiviteiten
 • Activiteitscategorie
  Vogels kijken
Kruiszwin / Koos Leek
© Koos Leek
Water & Moeras

Oude wadgeul nu natuurgebied en waterberging

Het meest opvallende fenomeen in het Kruiszwin is de zeer sterke kwel van zout grondwater. Zilte tot brakke omstandigheden zijn een zeldzaamheid geworden. Er komen riet- en graslanden voor met veel brakke soorten, waaronder zulte, zilte rus, zilte schijnspurrie, aardbeiklaver en stomp kweldergras. Deze bijzondere vegetatie maakt het Kruiszwin tot een spannend wandelgebied waar altijd veel te zien is.

Wandelen met kans op ijsvogel

Het gebied heeft ook waterberging als functie. Bij hevige regenval lopen de laagste delen onder water. Dit voorkomt wateroverlast in de rest van de polder. De verwachting is dat dit één keer in de vijf jaar gebeurt. 
In het gebied zijn sinds het voorjaar van 2015 twee ijsvogelwanden die vanaf een bruggetje zijn te zien. Buurtbewoner Gerard Bos heeft via ‘crowdfunding’ ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag de wandjes gesponsord. De ijsvogels zijn vanaf de brug regelmatig te zien. 

Zulte / Gerard Bos

Bezoekersinformatie

Cadeau certificaat

Een stuk natuur voor een ander

Zoek je een origineel cadeau dat óók nog eens goed is voor de wereld? Voor € 7,50 per m2 geef je een stuk Noord-Hollandse natuur aan een ander. Dichtbij huis, om voor altijd van te genieten.

 

Naar boven