Kleiputten

Water & Moeras
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Kleiputten / Roelf Hovinga
© Roelf Hovinga
Water & Moeras

Overal vogels

Kleiputten is een keten van watertjes, soms breed, soms smal langs de hele voormalige Zuiderzeedijk. Het zijn oude kleiputten, waar vroeger de boeren die hun stuk van de West-Friese Omringdijk moesten onderhouden, klei vandaan haalden om de dijk te versterken of te herstellen. Er werd geregeld uit gebaggerd, maar sinds de drooglegging van de Wieringermeer is daar geen sprake meer van. Nu hebben wij de taak om de kleiputten op te knappen waar nodig en te onder houden. Zo maaien we ruigten en steken boompjes uit die we vervolgens afvoeren. Dit onderhoudswerk wordt erg gewaardeerd door soorten als roerdompen, rietzangers, karekieten en rietorchissen. 

Ga er zelf eens kijken

Je kunt de voormalige kleiputten bekijken tijdens een wandeling of fietstocht door het dorpje Lambertschaag. Ook kun je het gebiedje goed overzien vanaf de Dijkweg.

Roerdomp / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Bezoekersinformatie

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven