Huisduinerpolder

Water & Moeras
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Huisduinerpolder / Koos Leek
© Koos Leek
Water & Moeras

Een toevluchtsoord voor wadvogels

De Huisduinerpolder is een rustig weidegebied met een paar moerasjes. Het stukje polder werd voorheen gebruikt voor kleiopslag, maar is nu vooral bedoeld als hoogwatervluchtplaats voor wadvogels. Kustvogels als paarse strandloper, drieteenstrandloper, tureluur en steenloper zoeken bij laagwater voedsel aan de zeekant van de dijk. Maar bij hoogwater komen ze naar deze polder. Andere vogelsoorten zoals waterhoentjes, sneeuwgorzen en rotganzen komen hier ’s winters naar voedsel zoeken. In het voorjaar zijn hier weer andere vogels actief, kleine karekiet, tureluur en slobeend bouwen hier hun nest. Zo komen er door het jaar heen veel verschillende vogelsoorten in dit gebied. De Huisduinerpolder is een hoogwatervluchtplaats, broedgebied en foerageerplaats in één. In het gebied groeien ook nog eens bijzondere planten zoals watermunt. 

Ga er zelf eens kijken

Je kunt af en toe even langsfietsen om het gebied en de prachtige vogels te bezichtigen. Je kunt het gebied goed overzien vanaf de Grasdijk, maar ook vanaf de Helderse Zeewering.  Daarnaast kun je ook een kijkje nemen bij vuurtoren Lange Jaap, dit is de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa. 

Rietzanger / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

Noord-Hollands Natuurfonds
© Menno Schaefer

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.

Naar boven
Magazine cover

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Kom je vaak buiten en vind je het leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Vraag eenmalig gratis ons magazine aan. In ons nieuwe magazine lees je alles over de bescherming van weidevogels in Noord-Holland.