Heitje van Katham

Water & Moeras
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Heitje van Katham / Menno Schaefer
© Menno Schaefer
Water & Moeras

Oergrond met vier soorten heide

Het Heitje van Katham ligt erg dicht bij het vissersdorp Volendam. De brede strook groen tussen hoofdweg en parallelweg bevat een grondsoort die bijna nergens anders voorkomt in Noord-Holland, namelijk hoogveen. Doordat de voormalige sloot nooit werd uitgebaggerd is het gaan verlanden met veenmossen. Nu groeit er een unieke flora met vier soorten heide, inclusief lavendelheide. Op minder natte stukken handhaaft zich blauwgrasland met soorten als tormentil, tandjesgras en moerasviooltje. We grijpen er zo nu en dan in om te voorkomen dat opschietende struiken de heide gaan verdringen.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt deze prachtige flora bekijken vanaf de Achterdichting. Tijdens een fiets- of wandeltocht kun je een kilometer lang genieten van het Heitje van Katham.

Dopheide / Ger Tik
© Ger Tik

Bezoekersinformatie

cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2023 liggend

Benieuwd naar ons magazine?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.