Heitje van Katham

Water & Moeras
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Heitje van Katham / Menno Schaefer
© Menno Schaefer
Water & Moeras

Oergrond met vier soorten heide

Het Heitje van Katham ligt erg dicht bij het vissersdorp Volendam. De brede strook groen tussen hoofdweg en parallelweg bevat een grondsoort die bijna nergens anders voorkomt in Noord-Holland, namelijk hoogveen. Doordat de voormalige sloot nooit werd uitgebaggerd is het gaan verlanden met veenmossen. Nu groeit er een unieke flora met vier soorten heide, inclusief lavendelheide. Op minder natte stukken handhaaft zich blauwgrasland met soorten als tormentil, tandjesgras en moerasviooltje. We grijpen er zo nu en dan in om te voorkomen dat opschietende struiken de heide gaan verdringen.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt deze prachtige flora bekijken vanaf de Achterdichting. Tijdens een fiets- of wandeltocht kun je een kilometer lang genieten van het Heitje van Katham.

Dopheide / Ger Tik
© Ger Tik

Bezoekersinformatie

Noord-Hollands Natuurfonds
© Menno Schaefer

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.

Naar boven
Magazine cover

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Kom je vaak buiten en vind je het leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Vraag eenmalig gratis ons magazine aan. In ons nieuwe magazine lees je alles over de bescherming van weidevogels in Noord-Holland.