Eendenkooi Stokman

Eendenkooien
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Eendenkooi Stokman vanuit de lucht
© Harm Botman
Eendenkooien

Eendenkooi uit 1701 in moderne Haarlemmermeer

Een eendenkooi is een natuurgebied, vanouds ingericht om wilde eenden te vangen. In Nederland bestaan nog 118 dergelijke kooien en slechts 13 in Noord-Holland. De geschiedenis van de kooi van Stokman gaat terug tot 9 februari 1701. Toen verleenden de Staten van Holland aan zekere Jan Willems octrooi om in de heerlijkheid Nieuwerkerk, Schalkwijk en Vijfhuizen “een Voogel-koij opte rechten”. De kooi werd gevestigd op een landtong die in het Spieringmeer uitstak, waar nu de Kromme Spieringweg loopt. Om het schiereiland - een stuk veenland - liep een versterkte kade die het land moest beschermen tegen wateroverlast. Sinds 1757 wordt de kooi beheerd door een lid van de Familie Stokman.

Rust zorgt voor rijke natuur

Rondom de vijver bevindt zich een hakhoutbos, dat wezenlijk onderdeel is van de kooi. Het schermt het gebied af tegen invloeden van buitenaf, rust is een belangrijke waarde van een eendenkooi. Volgens een inventarisatie bevinden zich 74 planten- en 31 boomsoorten. Aan vogels ook geen gebrek. Naast allerlei soorten eenden leven er door de rust ook opvallend veel roofvogels en uilen. Wilt u de zeldzaam geworden spotvogel eens horen? Ga dan een bij de Kromme Spieringweg luisteren.

Gemeentelijk monument

In 1990 is de eendenkooi en 22 ha omliggende weilanden in eigendom overgedragen aan Landschap Noord-Holland. De familie Stokman oefent echter nog steeds het kooibedrijf uit. Binnen de gemeente Haarlemmermeer is de kooi een zeldzaam overblijfsel van economische activiteit op het oude land uit de periode vóór de drooglegging. Het is dan ook een gemeentelijk monument.

Eendenkooi Stokman Johan Stuart
© Johan Stuart

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.