Bennebroekbos

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Bennebroekbos
© Dutchphoto
Bossen & Buitenplaatsen

Afwisselend bos op de rand van de strandwal

Op deze plek stond vroeger Huis te Bennebroek met tuin en park. Het werd tot 1950 bewoond door freule Arnoldine Leonie Willink. Daarna werd het een tehuis voor welgestelde ouderen. In 1973 kwam er nieuwbouw en werd het bosgebied afgestoten. Via de provincie kwam het in eigendom van Landschap Noord-Holland.

Wat kunt u hier doen?

Een wandeling van een uur voert u langs bosschages met stinsenflora, hakhoutpercelen, dikke beuken en eiken, rododendrons en waterpartijen. Het gebied is het restant van een oude buitenplaats. Het bos is vrij te bezoeken. In het weiland aan de Glipperweg staat een gedenkteken dat gewijd is aan de inspectie door Koningin Wilhelmina van hier in 1916 gelegerde troepen.

Uitstekend gebied voor zangvogels

Door de afwisseling in droog en nat, oud en jong is het een uitstekend gebied voor nachtegalen en andere kleine vogels. Delen van het bos worden net als vroeger als hakhout beheerd. Om de zoveel jaar worden de bomen gekapt die dan weer uitlopen. Deze vorm van bosverjonging zorgt voor licht op de bodem. Daar gaan kruiden groeien die weer insecten aantrekken. Door deze combinatie van jong en ouder bos, zijn er veel soorten vogels te zien en horen!

Buizerd / Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.