Amstelmeer en Verzakking

Water & Moeras
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Varen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Vogeleiland in Amstelmeer / Dutchphoto
© Dutchphoto
Water & Moeras

De Verzakking danken we aan een mislukking

De Verzakking is ontstaan door de aanleg van de Amsteldiepdijk. Door gebruik van het verkeerde materiaal voor de dijk werd de onvaste ondergrond zijdelings weggedrukt. Hierdoor ontstond een zandplaat die de Verzakking is gaan heten. Onder de Amsteldiepdijk sijpelt zout water vanuit de Waddenzee binnen. Hierdoor zijn de riet- en graslanden van de Verzakking zilt en dat komt niet vaak meer voor. Wij doen er dan ook alles aan om deze stukken goed te onderhouden. Hier vind je bedreigde plantensoorten zoals echt lepelblad en zilt torkruid. In het rietland groeien diverse orchideeën.

Moeraseilanden

In de kop van Noord-Holland zijn grootschalige moerasgebieden een zeldzaamheid. Daarom zijn moeraseilanden aangelegd. Deze bieden een goed broedbiotoop voor pioniervogels zoals de kluten, kokmeeuwen en sterns.

Bruine kiekendief / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

Cover magazine 3. LNH

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Kerkemeertje

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.