Leer- werktrajecten voor jongeren

Groenploeg in Ilperveld
© Miquel Gonzalez

Nieuwe kansen voor jongeren

De Groenploeg biedt jongeren uit het doelgroepregister, die vallen onder de banenafspraak van UWV, nieuwe kansen. Bij ons kunnen ze een opleiding volgen en ervaring op doen in de natuurgebieden van Landschap Noord-Holland. Voor dit leer-werktraject zijn allerlei ‘potjes en regelingen’.

Wie komen in aanmerking? 

Autisme, ADHD, leerproblemen: er zijn veel verschillende redenen waarom de jongeren die bij de Groenploeg terechtkomen het niet redden bij een reguliere werkgever. Deze jongens en meiden komen via het UWV bij de Groenploeg terecht. In het leer-werktraject in natuurgebied het Ilperveld bij Landsmeer krijgen ze de tijd te wennen aan hun werkomgeving en hun plek te vinden in het werkproces. ‘We kijken goed naar wie waar het beste functioneert', zegt Jeroen Pennock, manager van de Groenploeg van Natuurlijke zaken. ‘We nemen de jongeren serieus. Dat is onderdeel van het succes. Wat ook belangrijk is: de hele organisatie moet achter dit initiatief staan, van de directeur tot de jongens op de werkvloer.’

Het UWV maakte een promotiefilm over onze samenwerking ter inspiratie voor andere bedrijven en organisaties in Nederland. 

Regelingen leer-werktraject

‘Voor het leerwerk-traject zijn allerlei potjes en regelingen’, gaat Jeroen verder. ‘We krijgen een jobcoaching fee en er is een loonwaardebepaling. Die laatste zal naarmate het traject vordert omhoog gaan, maar de productiviteit van je medewerker gaat dan ook omhoog.’ Cees Hartman, senior medewerker Groenploeg, ziet dat zienderogen gebeuren. ‘Je ziet die jongeren echt opbloeien. Ze kruipen uit hun schulp, hun zelfvertrouwen groeit, ze worden beter in hun vak.’ De jongens en meiden gaan na dit leer-werktraject ‘de arbeidsmarkt op’. Ze vinden bijvoorbeeld een baan in de agrarische sector of bij de groenvoorziening in omringende gemeenten.

Jeroen Pennock

Functie

Hoofd Groenploeg

Door jarenlange ervaring is Jeroen deskundig in het sturen op projecten,  werkzaamheden en mensen. Als manager van de Groenploeg zet hij zich nu vol energie in voor het leveren van kwaliteit en het nakomen van afspraken met opdrachtgevers.

Neem contact op
Jeroen Pennock
© Cees de Jonge
Cover M3 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Mycena Gerard Bos

Geniet van de herfst

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand wandel- en fietsroutes, excursies in de buurt, het laatste natuurnieuws en meer.