Huisvesting voor Bloemendaalse fladderaars

Bloemendaalse Bos
© Landschap Noord-Holland

In het Bloemendaalse Bos

De vrij jonge vereniging ‘Vrienden van het Bloemendaalse Bos’ zet zich in voor behoud van en zorg voor de natuurlijke en cultuur-historische waarde van 'hun’ bos in hartje Bloemendaal. Het bos is niet groot, maar wel veelzijdig. Voor de vele vogels zijn 20 vogelkasten opgehangen die geschikt zijn voor allerlei soorten, waar onder boomklevers, boomkruipers en koolmezen. Maar ook voor vleermuizen is er huisvesting toegevoegd.

Vleermuizen zijn er volop

Behalve vogels fladderen er heel wat vleermuizen rond, waar onder de rosse vleermuis, de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de gewone grootoorvleermuis. Deze bijzondere fladderaars maken niet zelf een verblijfplaats en zijn afhankelijk van natuurlijke ruimten of vleermuiskasten. Ze stellen in elk jaargetijde andere eisen aan hun onderkomen, al kunnen ze jaarrond gebruik maken van kasten zoals op de foto.

Ondersteuning van Betrekken bij Groen-fonds

In de loop der jaren is er heel wat veranderd in hun Bloemendaalse leefgebied: een aantal oude bomen met gaten is uit het bos verwijderd en in 2020 zijn er bovendien potentieel gevaarlijke bomen gekapt. Hiermee verdwenen nestmogelijkheden voor de vleermuizen. Om hen te helpen heeft de enthousiaste ‘Vrienden’-groep eerder dit jaar een aanvraag gedaan bij het Betrekken Bij Groen Fonds voor de aanschaf van vleermuizenkasten. Ze wilden graag kasten hebben die zodanig zijn gemaakt dat er geen vogels en roofdieren in kunnen.

Nieuwe huisvesting hangt

Gelukkig is de aanvraag gehonoreerd door het Fonds en zijn er acht vleermuiskasten aangeschaft die voor verschillende soorten geschikt zijn. Er zijn inmiddels vier kasten opgehangen en de vleermuizenwerkgroep uit Bloemendaal gaat het gebruik monitoren. We hopen dat de vleermuizen hier dankbaar gebruik van maken en zodoende verknocht blijven aan het Bloemendaalse bos.

Vleermuizenkast / Ton Hoenderdos
© Ton Hoenderdos
Ton Hoenderdos
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.