Vliegende grutto's

Welkom Grutto

De grutto's zijn weer terug!

Eindelijk! De roep van grutto's klinkt weer in de lucht. We hebben er maanden op moeten wachten: 'onze' grutto heeft de winter doorgebracht in het verre Afrika. Maar nu het voorjaar aanbreekt, komen ze terug. Uitgeput, want het is een barre tocht geweest. Vol gevaren. Gelukkig wacht ze hier een warm welkom. Bij het Landje van Geijsel en het Fort bij Krommeniedijk hebben we alvast grote delen land onder water gezet. Duizenden snavels prikken straks in de natte, zachte grond naar dikke regenwormen. Een opgedekte tafel! Zo komen de vogels op krachten, voordat straks het broedseizoen begint. Makkelijk wordt het niet, maar wij doen onze uiterste best om ze te beschermen. Jij kunt ook helpen, als vrijwilliger of met een gift in het weidevogelfonds. Zo geven we samen de grutto een vliegende start!

Ben je ook blij dat ze weer terug zijn? Deel jouw grutto-foto op social media met #welkomgrutto

Gruttoparadijs Landje van Geijsel

Het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel is een begrip onder vogelaars. In het voorjaar verzamelen hier duizenden grutto's. Ze hebben net een lange tocht achter de rug en gebruiken het gebied om te rusten en op te vetten. Vanuit de schuur kun je de enorme aantallen goed bekijken.

Bekijk gebied
Grutto
© Astrid Kant - Buiten-Beeld

Grutto's kijken tijdens inundatie bij Fort K'IJK

Op zondag 1 en 8 maart organiseren we de Vogelkijkdagen op Fort K'IJK. Vanaf het fort heb je goed zicht op grote groepen grutto's die afkomen op de onder water gezette weilanden.

Lees meer
Vogelkijkdagen Fort K'IJK / Ilse Miedema
© Ilse Miedema

10 handige weetjes over onze nationale vogel

Wist je dat de grutto onze nationale vogel is? Hoogste tijd dus om eens goed kennis te maken met dit prachtige dier. We hebben 10 handige weetjes en feitjes voor je op een rij gezet.

Lees meer
Grutto's op plas-dras / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Geef de grutto een vliegende start

De grutto komt terug om zich hier voort te planten. Dat is een hachelijke onderneming, want in veel intensief beheerde weiden zijn er nog maar weinig geschikte plekken. Er is daar vaak gebrek aan voedsel voor de jongen. Als 65% van de paren één jong groot weet te krijgen zou het al goed zijn. Maar dat halen ze vaak niet. Met jouw hulp kan dat beter!

Weidevogelfonds

Wat doen we met jouw donatie?

We vernatten greppels zodat er meer voedsel is, plaatsen stroomrasters om vossen op afstand te houden, vlakken slootkanten af en nog veel meer!
Jonge grutto - Weidevogelfonds
© Otto Plantema, Buiten-beeld / Jonge grutto

Succes Weidevogelfonds 2019

€ 63.000 gedoneerd voor eerste maatregelen

Dankzij de gulle giften van duizenden donateurs hebben we in 2019 de eerste maatregelen voor weidevogels kunnen nemen. Van het plaatsen van stroomrasters tegen vossen tot het vernatten van greppels en inrichten van plasdras-gebieden. Zo zorgen we er samen voor dat de grutto voor nageslacht kan zorgen.  

Lees meer
Vossenraster
© Roelf Hovinga

Plannen voor vliegveld bij Lissabon bedreiging voor Nederlandse grutto's

Elk voorjaar weer ondernemen grutto's de gevaarlijke reis om helemaal vanuit Afrika naar Nederland te vliegen. Dat doen ze niet in één keer. Voordat de grutto's hier arriveren, verblijven ze nog in Spanje en Portugal. Vlakbij Lissabon, in de monding van de rivier de Taag, ligt een groot beschermd natuurgebied waar duizenden grutto's oogstresten eten op de rijstvelden. Zo kunnen ze goed gevoed doorvliegen naar Nederland en komen ze op tijd aan om hun jongen groot te brengen. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. De Portugese regering wil een nieuw vliegveld bouwen, midden in het natuurgebied! De Vogelbescherming roept de Portugese regering op af te zien van dit plan. Doe je mee?

Teken petitie van Vogelbescherming

Grutto's in Porutgal
© Vogelbescherming Nederland - Jouke Altenburg
Het merendeel van de Nederlandse grutto’s verblijft in het vroege voorjaar in Portugal. Hier eten ze oogstresten om op de rijstvelden goed gevoed door te vliegen naar ons land om te broeden.

"In Westfriesland gaat het goed met de weidevogels. De mooiste gebieden zijn de Kolk van Dussen en Braakpolder."

Boswachter Roelf Hovinga

Lees het interview

Roelf Hovinga
© Cees de Jonge
Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven