Wandelroute Wijkermeerpolder en Aagtendijk

Routes
wijkermeerpolder
Routes

Wijkermeerpolder

Een wandelroute in de uiterste noordpunt van de Wijkermeerpolder, tussen Beverwijk, Heemskerk en Assendelft. Deze route voert langs middeleeuwse dijken, ‘vruchtbare’ akkers, ‘mollige’ weilanden en de Kil, een oeroud kreekje dat herinnert aan de waterrijke onstuimige historie van het Wijkermeer. Maar bovenal is dit een wandeling met vergezichten. Bewegwijzering via wandelnetwerkpunten van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Ooit lag hier het Wijkermeer. Het strekt zich uit van de Pijp in Beverwijk tot aan het IJ in Amsterdam. Vooral in de 17de eeuw werd het Wijkermeer drukbevaren. Regenten en kooplieden uit Amsterdam zeilden naar Beverwijk en omstreken om hier hun buitenplaats te bezoeken, en andersom voeren tuinders en boeren vanuit de Pijp met hun groente en fruit naar Amsterdam. De ‘lustwarande’ Kennemerland is dan zeer in trek bij gefortuneerde Amsterdammers die hier voor de jacht komen en een lang lui zomerverblijf. ’s Winters wonen ze in hun Amsterdamse grachtenhuizen, ’s zomers aan de oevers van het Wijkermeer, waar op het hoogtepunt zo’n 60 buitenplaatsen liggen.

In 1872 wordt het meer drooggemalen, een jaar later worden de eerste kavels verkocht en in 1892 verbouwen de eerste boeren hier op de zeeklei hun graan en koren. Nu, bijna 150 jaar later, kun je in deze polder nog steeds de horizon zien. Uniek, want van alle IJ-polders tussen Beverwijk en Amsterdam is de Wijkermeer de enige die nog weids en open is. Op de akkers worden aardappelen, graan, uien, witte kool en suikerbieten geteeld, op de omliggende veenweiden grazen koeien en schapen. Hedendaagse boeren in deze polder kiezen regelmatig voor bewust en duurzaam ondernemen.

Let op: honden zijn alleen toegestaan bij de route van 6 km, mits aangelijnd. 

 

ijsvogel
© Menno Schaefer

Praktische informatie

Download route (pdf)
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.