Wandelroute Vooroever en Grote Vliet

Routes
Wandelaar Onderdijk
© Jaap van Groenigen
Routes

Afwisselend wandelen: dijk met uitzicht en slalom terug

Een afwisselend ommetje langs oude en nieuwe landschappen vanuit Onderdijk, tussen Medemblik en Wervershoof. Eerst over de dijk met uitzicht over de natuurontwikkeling van De Vooroever. Dan een slalom door de Vlietlanden en via de oude vaarpolder terug naar Onderdijk.

Onderweg: Gemaal Vier Noorder Koggen en het Vooroeverproject

Gemaal Vier Noorder Koggen is beste te bekijken vanaf de hoge Nespolderdijk. Tussen de twee aanvoersloten ligt een brede ‘kofferdam’ die het laag- en hoogwater scheidt. Het poldergemaal pompt het water 2 tot 2,5 meter op naar op het IJsselmeerpeil van 0,20 – NAP.  
De vooroever loopt van Andijk tot aan Medemblik. Het natuurdeel is in beheer bij Staatsbosbeheer. Dit ziet eruit als een Hollands mangrovebos, heel bijzonder! Veel aalscholvers en lepelaars naast allerlei soorten ganzen en eenden.

Honden

De hond mag aangelijnd mee.

Lepelaar / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
Cadeau certificaat

Een stuk natuur voor een ander

Zoek je een origineel cadeau dat óók nog eens goed is voor de wereld? Voor € 7,50 per m2 geef je een stuk Noord-Hollandse natuur aan een ander. Dichtbij huis, om voor altijd van te genieten.

 

Naar boven