Wandelroute Vooroever en Grote Vliet

Routes
Wandelaar Onderdijk
© Jaap van Groenigen
Routes

Afwisselend wandelen: dijk met uitzicht en slalom terug

Een afwisselend ommetje langs oude en nieuwe landschappen vanuit Onderdijk, tussen Medemblik en Wervershoof. Eerst over de dijk met uitzicht over de natuurontwikkeling van De Vooroever. Dan een slalom door de Vlietlanden en via de oude vaarpolder terug naar Onderdijk.

Onderweg: Gemaal Vier Noorder Koggen en het Vooroeverproject

Gemaal Vier Noorder Koggen is beste te bekijken vanaf de hoge Nespolderdijk. Tussen de twee aanvoersloten ligt een brede ‘kofferdam’ die het laag- en hoogwater scheidt. Het poldergemaal pompt het water 2 tot 2,5 meter op naar op het IJsselmeerpeil van 0,20 – NAP.  
De vooroever loopt van Andijk tot aan Medemblik. Het natuurdeel is in beheer bij Staatsbosbeheer. Dit ziet eruit als een Hollands mangrovebos, heel bijzonder! Veel aalscholvers en lepelaars naast allerlei soorten ganzen en eenden.

Honden

De hond mag aangelijnd mee.

Lepelaar / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word Beschermer!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook Beschermer en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand. Met jouw bijdrage beschermen we 100 natuurgebieden voor de toekomst. Én kunnen we wandel- en fietspaden goed onderhouden.

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven