Wandelroute Kruiszwin en Kneeskade

Routes
Kruiszwin 02
Routes

Wandelen met kans op ijsvogel

Een uniek stukje oud waddengebied in de polder, met struinnatuur en vergezichten. Met deze twee wandelroutes wordt de struinnatuur van het Kruiszwin gecombineerd met de open vlaktes van de Kneeskaderoute.

Kruiszwin

Het natuurgebied Kruiszwin, bij Anna Paulowna, is het bewijs van hoe de natuur van slechte grond iets moois kan maken. De plek is herkenbaar aan het gebouw van het gemaal Wijdenes Spaans. Daarachter ligt een stuk struinnatuur. Het land wilde nooit deugen voor landbouw, want het zat vol met zoute kwel door de wadkreek die er vroeger heeft gestroomd. Een kromme sloot de Kruiszwinsloot, is daar nog een restje van.

Kneeskade

De Kneeskade en de Kneesweg danken hun naam aan de Knees, een vroegere zijtak van het Oude Veer. Enige honderden meters van de uitmonding van de Knees in het Oude Veer stond vroeger een watermolen. Met deze twee wandelroutes wordt de struinnatuur van het Kruiszwin gecombineerd met de open vlaktes van de Kneeskaderoute.

Extra informatie

  • Twee wandelingen die los of met elkaar te combineren zijn.
  • Honden zijn op delen van de route niet toegestaan. 
  • Wegen zijn onverhard.
IJsvogel
© Ger Tik

Praktische informatie

Download route (pdf)

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M2 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven