Wandelen langs wielen bij Schagen

Routes
Wiel
© Koos Leek
Routes

Wandeling over dijken, langs wielen en kolken en over een vlonder

Het geweld van het water als een dijk doorbrak zorgde in het verleden voor dijkkolken of ‘wielen’. Nu zijn het kleine, rustige meertjes waar je langs loopt op deze mooie route tussen het schilderachtige dorp Valkkoog en Sint-Maarten. Een paar van die dijkkolken (‘wielen’) zien we boven Valkkoog: omzoomd door riet en rijk aan watervogels. Bij Sint-Maarten loop je er zelfs overheen, over een mooie, spectaculair lange vlonder.

Onderweg: Valkkoog en zijn kerkje

Valkkoog; ‘buitendijks land (‘koog’) met valken’ schijnt het te betekenen. En ‘Valkenlanden’ waren meestal grafelijke landen. Rond 1170 ontstaan als terpdorp. Je loopt langs het kerkje van het dorp. Hoog en droog ligt het kerkje daar op z’n terp, met voor en achter een weids uitzicht over polder en dijk. Het 16e-eeuwse kerkje werd in 1839 bijna onherkenbaar verbouwd: het koor aan de zuidoostzijde moest plaatsmaken voor een veredelde grijze tuitgevel, met een roosvenster bovenin en twee neogotische ramen in waterstaatsstijl boven de (verplaatste) ingang. Rechts nog de prachtige pastorie uit 1874, met witte, geschulpte windveren langs het dak en een schaduwrijke beuk in de tuin.

Honden

De hond kan niet mee bij deze route.

Huisschaap 015 / Henk van Bruggen

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word Beschermer!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook Beschermer en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand. Met jouw bijdrage beschermen we 100 natuurgebieden voor de toekomst. Én kunnen we wandel- en fietspaden goed onderhouden.

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.