Verken de historie van de Egmondermeer

Routes
Wandelaars Egmondermeer
Routes

Rondwandeling door de Egmondermeer tussen Alkmaar naar Egmond

Graaf Lamoraal van Egmond heeft deze polder in 1565 drooggelegd. Tijdens deze rondwandeling vanuit station Alkmaar verken je de groene, 16e-eeuwse polder langs oude vaarten richting Egmond en terug door de weilanden over een vroegere trambaan, de Egmondermeer- en Bergerweg. Met een mogelijk heen-en-weertje naar de ruïne en de kapel van het Slot aan de Hoef, de ooit zo machtige en prachtige burcht van Graaf Lamoraal van Egmond, drooglegger van de Berger- en Egmondermeer.

Onderweg: Molens, oude trambanen en abdijvaarten

Onderweg kom je langs de geestmolen en het tramspoormonumentje. De molen dateert uit de tijd van de drooglegging (1565), een oudje dus. Het molenhuis er tegenover is van later: 1697. Rechts van het infopaneel een stuk spoorrails ter herinnering aan de vooroorlogse stoomtram naar Egmond aan Zee (1905-1934), een broertje van de Bello naar Bergen. Ook loop je langs de uitmonding van de Oude Abdijvaart vanuit Egmond Binnen. Voor de drooglegging, tijdens de bouw van de Egmonder abdij rond 950, groef men hier een vaart door voor het transport van het nodige materiaal uit het oosten. Nou ja, graven: het was meer het verbinden, verbreden en uitdiepen van bestaande veenstroompjes ofwel ‘vennewaters’, duinbeekjes, kwelkommen en moerasjes.

Honden

De hond kan helaas niet mee.

Egmonderpolder 1 / Ilse Miedema

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover magazine 1 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven