Rondwandeling Westerland van Wieringen

Routes
Dijk op Wieringen
© Ronald van Wijk
Routes

Verrassingstocht langs keileembulten en over holle weggetjes

Wandelroute op de westpunt van het voormalige eiland Wieringen. Wieringen is een ‘verborgen’ Waddeneiland vol sporen van de laatste ijstijd. Door de afsluiting van het Amsteldiep in 1924, de aanleg van de Afsluitdijk en de Wieringermeerpolder ging Wieringen op in de Noordkop. Maar het zit nog vol verborgen verhalen, oude dorpen, hoogteverschillen, holle weggetjes, uitgestrekte weilanden.

Onderweg Wieringen: oude keileembulten en een Vikingschat

Het brengt je langs zo’n beetje alles wat landschappelijk Wieringen te bieden heeft. Langs de oude keileembulten Oosterklief en Westerklief, waar destijds een Vikingenschat is gevonden. Over de voormalige zeedijk langs het Amstelmeer naar het Rijkspeilschaalhuisje aan de Quarantaineweg. Langs het verdiepte tracé van de spoorweg die ooit over de Afsluitdijk zou gaan.

Onderweg Amstelmeer: de Verzakking

De Verzakking is ontstaan na de aanleg van de Amsteldiepdijk. Door het gewicht van de dijk werd de onvaste ondergrond zijdelings weggedrukt. Hierdoor ontstond een ondiepe zandplaat, de Verzakking genoemd. Onder de Amsteldiepdijk sijpelt zout water vanuit de Waddenzee binnen. Hierdoor zijn de riet- en graslanden van de Verzakking zilt. Zilte graslanden komen binnendijks niet veel voor in Nederland. Wij doen er dan ook alles aan om deze stukken goed te onderhouden. Hier vind je bedreigde plantensoorten zoals echt lepelblad en zilt torkruid. In het rietland komen diverse orchideeën voor.

Gebouwtje Rijks Peilschaal / Arjan Meijer

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?