Rondwandeling Westerland van Wieringen

Routes
Wieringen
Routes

Wandelen op vogelrijk Wieringen

Wandelen op Wieringen is het hele jaar door, elk seizoen, de moeite waard. Maar wanneer de herfst wordt ingeluid met nevelige luchten van overzee en door duizenden trekvogels die Wieringen aandoen, kijk je hier je ogen uit. Een voettocht over het voormalige eiland voert de wandelaar onder meer over de Waddendijk met ruim zicht op het vogelrijke Amsteldiep en Balgzand. Je trekt door het glooiende Westerland, loopt over
kliffen, wier- en waddendijken, doorkruist een voormalig vikingbuurtje, een oud dorp en een jachthaven.

Oude keileembulten en een Vikingschat

Wieringen werd gevormd in de laatste ijstijd, 150.000 jaar geleden, toen het landijs vanuit Scandinavië zuidwaarts voortstuwde. Het ijs nam op zijn tocht zand, grind, keien en keileem mee. De opgeworpen keileembulten vormden het huidige Westerland op Wieringen. Tot aan de vroege middeleeuwen bestond Wieringen uit oeroude keileembulten in een drassig veenlandschap. ‘Pas’ nadat de Zuiderzee zich vormde, werd Wieringen een echt eiland met rondom water. Bij de drooglegging van de Wieringermeer, in 1930, was het uit met de pret. Wieringen werd
‘vastgedijkt’ aan het vasteland. Nu is het allang geen eiland meer. Maar tot op de dag van vandaag doet veel daar nog aan denken. Overal waar je loopt of fifietst stuit je op dijken, terpen en de zogeheten keileembulten. En een beetje wandelaar ziet meteen het verschil tussen het oude land en de naastgelegen Wieringermeer. 

Extra informatie

  • On- of halfverhard: niet rolstoeltoegankelijk.
  • Tip: check de getijden. Bij hoogwater op het wad bevinden de duizenden trekvogels zich dichter aan de dijk. Neem een verrekijker mee.

Deze route is ook beschikbaar als GPX-bestand. Wanneer je de route aanvraagt, ontvang je zowel een routebeschrijving (PDF) als een GPX-bestand.

Zwarte ruiter
© Gerard Bos

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2023 liggend

Benieuwd naar ons magazine?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.