Rondwandeling Julianadorp - 't Zand

Routes
Landje van Adam de Wit bij Eendenkooi 't Zand / Koos Leek
© Koos Leek
Routes

Bollen- en polderlandschap met een rijk verleden

Een wandeling door bollenvelden, polderland en over oude grasdijken. Rust, ruimte en een open landschap overheersen hier. Startpunt van de wandeling is het park van Noorderhaven bij Julianadorp. Bij het Noordhollandschkanaal steekt u over met de pont en gaat de route verder door de bollenvelden. De route komt langs de Eendenkooi in ’t Zand. Na in ’t Zand voor een tweede keer het kanaal gekruist te hebben loopt de route door de open polder Het Koegras terug naar Julianadorp.

Julianadorp

Tot de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal in 1825 heette het gebied waar nu Julianadorp ligt Buitenveld. Het lag buiten de dijken van Huisduinen en de Helder en overstroomde regelmatig. Toen het kanaal en de naastliggende dijk gereed waren veranderde het gebied in het Koegras. Deze polder werd in 1849 gekocht door mr. Pieter Loopuyt.

Er ontstond een gehucht en in 1909 werd er een kerk gebouwd waardoor een echt dorp ontstond. In verband met de geboorte van kroonprinses Juliana der Nederlanden op 30 april 1909, werd aan koningin Wilhelmina in oktober 1909 gevraagd of het dorp de naam Julianadorp mocht voeren. Binnen veertien dagen kreeg de aanvrager, mr. P. Loopuy (kleinzoon van de eerdere eigenaar), toestemming om het dorp deze naam te geven. Het dorpsplein voor de kerk, het Loopuytpark, is naar hem vernoemd.

Honden

De hond kan niet mee.

Omgeving eendenkooi 't Zand / Jan Zijp
© Jan Zijp

Praktische informatie

Download route (pdf)
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.