Rondje Waarland

Routes
Polder
© Ilse Miedema
Routes

Ontdekkingstocht aan de noordrand van Heerhugowaard

Waarland of Waertland was voor de droogmaking in 1575 een archipel van lage eilandjes, moerassige rietlanden (‘druiplanden’) en meertjes. Ontstaan in de middeleeuwen door ontginning en daaropvolgende inklinking en verzakking, afkalving en verwatering door vervening. Je loopt voornamelijk door polder en langs kanalen

Onderweg: van Addertong tot Allemanskerk

Onderweg kom je door Boomerwaal, een klein maar fijn natuurgebied van Staatsbosbeheer. Ontstaan als kolk na een dijkdoorbraak: een wiel, waal of ‘weel’ zoals het in deze streek genoemd wordt. Recentelijk is er een zeldzame varen in de bloemrijke rietlanden aangetroffen: de addertong. Maar ook de heemst, een brakwaterplant. Ook kom je in het omloopje Oudkarspel langs de Allemanskerk (voorheen de Aldenkercha), die na een brand door alleman weer is opgebouwd.

Hond en aard van het pad

In de routebeschrijving staat dat de hond aangelijnd mee mag. Dat is veranderd, de hond mag een deel van de route niet mee.
Omdat de route voor ongeveer de helft over onverharde paden gaat, is het niet mogelijk de route in een rolstoel te doen.

Schapen op dijk / Leo Hofland

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover magazine 1 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven