Rondje Botgat, Noordduinen en Zandpolder

Routes
Noordduinen / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk
Routes

Wandelen door een afwisselend landschap van duinen, strand en bollenland.

Voor veel Noord-Hollanders houden de duinen op bij Schoorl. Wat daarboven ligt is toch niet meer dan zeewering. Een misverstand. Tussen Callantsoog en Den Helder ligt een duingebied met een heel aparte schoonheid. Deze Noordduinen zijn voor fijnproevers. Grijze duinen worden ze genoemd, een zeldzaam soort open en weids landschap. Ten westen van de steile duinhellingen ligt de Noordzee en het strand. Hier  kun je heerlijk wandelen, druk is het er bijna nooit. Aan de andere kant ligt het vlakke polderlandschap met bollenvelden, lage duintjes en vogelrijke plassen.

Deze route staat uit drie wandelingen, die samen te combineren zijn tot een afstand van 13 km.

  • Botgat 2,2 km (rode route). Tot 2005 was het Botgat (ten noorden van de uitkijktoren) militair terrein, een schietbaan met veel beton. Dat heeft nu plaatsgemaakt voor een prachtig duinlandschap vol bloemen en vogels. Vanaf de uitkijktoren heb je een weids uitzicht.
  • Noordduinen 6,3 km (rode stippellijn). Een smal maar bijzonder duingebied tussen Callantsoog en Den Helder. De konijnenstand is er nog relatief goed en als gevolg daarvan broedt hier een van de laatste tapuitenpopulaties van ons land. Ook het contrast van de hoge duinen met vlakke polder is opvallend.
  • Zandpolder 4,5 km (blauwe route). Dit is nieuwe natuur. Bollengrond is omgetoverd tot ondiepe plassen waar het hele jaar door allerlei vogels te zien zijn. In de zomer bloeien de orchideeën er uitbundig en kleuren de oevers roze en paars.
Wandeling Noordduinen

Praktische informatie

Download route (pdf)
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.