Polderroute Westfriesland

Routes
't Laeg
© Koos Leek
Routes

Ontdek de rijke geschiedenis van de Westfriese polders

Deze wandeling loopt door het landelijke Westfriesland. Vanaf de 11e eeuw was deze regio drie eeuwen een onafhankelijke regio totdat men in het begin van de 13e eeuw onderdeel werd van het Graafschap Holland. Het gesproken dialect heeft overeenkomsten met de Friese taal. Zo is de Noord-Hollandse stolpboerderij in Friesland terug te vinden als stelpboerderij. De route loopt door polders, droogmakerijen en natuurontwikkelingsgebieden. Het landschap is daardoor enorm contrasterend.

Boerennatuur vol met vogels

In West-Friesland is nog veel mooie boerennatuur te vinden. Het beheer van zulke natuurterreinen vraagt om een subtiel samenspel tussen boswachters, boeren en waterschappen. Maar dan heb je ook wat: landjes waar weidevogels nog veilig hun jongen groot kunnen brengen. En waterbergingen, die kunnen wedijveren met de beste vogelreservaten. 

Kluut
© Gerard Bos

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word Beschermer!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook Beschermer en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand. Met jouw bijdrage beschermen we 100 natuurgebieden voor de toekomst. Én kunnen we wandel- en fietspaden goed onderhouden.

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven