Fiets door de Gouw, langs stolpboerderijen, grutto’s en tureluurs

Routes
Berkmeer in De Gouw
© Koos Leek
Routes

Verrassingstocht door oude dorpen en over holle weggetjes

De streek die De Gouw wordt genoemd, is het hart van West-Friesland. Volgens velen is dit West-Friesland op zijn mooist. Het landschap is er open en bestaat voornamelijk uit weiland. De dorpen liggen gestrekt langs wegen. Ze bestaan voor een groot deel uit stolpboerderijen. In De Gouw heeft Landschap Noord-Holland gebieden waar zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met weidevogels. Men kan er volop genieten van grutto’s, tureluurs, kieviten en allerlei soorten eenden. In de winter verblijven in de open polders grote groepen smienten, wulpen en goudplevieren.

Onderweg: Wadgeulen en kadetjesland

Onderweg zie je weilanden die niet vlak zijn, maar soms wel hoogteverschillen hebben tot 1,5 meter.  De oude wadgeulen zijn te herkennen én het eeuwenlang zwoegen van boeren. Die oude wadgeulen liggen nu hoger dan het omliggende land, omdat ze zijn opgevuld met zand. Dat zand klonk minder in dan klei. Daarom worden dit soort stukjes wel het omgekeerde land van West-Friesland genoemd. Daarnaast groeven de boeren eeuwenlang greppels uit. De grond uit de greppels kwam in het midden perceel terecht. Het land werd niet gevlakt, zoals veel andere delen van West-Friesland. Dit soort land wordt ook wel kadetjesland genoemd en is nu nog op heel weinig plekken te zien. Daarom is dit gebied aangewezen als aardkundig monument. Landschap Noord-Holland past er goed op.

Lage Hoek (goudplevieren) / WGM Doorn-Meyne

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M2 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven