Veelgestelde vragen vrijwilligers
Samen werken in de natuur is geweldig, maar hoe pak ik sommige vraagstukken aan?
Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen die wij als team Betrekken bij Groen krijgen over samen werken in de natuur. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel niet en stel je vraag via ons mailadres betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.
Vrijwilliger worden
- Hoe kan ik vrijwilliger worden?
Wat leuk dat je je vrijwillig in wilt zetten voor de natuur! Wij onderscheiden vier verschillende soorten vrijwilligerswerk:
• Herstellers: zij werken samen met de terrein beherende organisaties (TBO’ s) in de (natuur-)gebieden of voeren als zelfstandige groep beheerwerk uit.
• Tellers algemeen: zij monitoren specifieke planten- en diersoorten voor onder andere TBO’ s en soortenorganisaties.
• Tellers boerenland (boerenlandvogelvrijwilligers): zij werken aan monitoring en bescherming van boerenlandvogels in agrarische gebieden.
• Vertellers: delen hun kennis en enthousiasme met het publiek in de vorm van excursies. Bij Landschap Noord-Holland stellen we deze klussen op in een vrijwilligersvacature.
Waar ligt jouw interesse? Op de pagina’s van deze vier soorten vrijwilligerswerk is meer informatie te vinden.
Vrijwilliger worden | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
- Kan ik bij mij in de buurt aan de slag?
Wil je bij een vrijwilligersgroep bij jou in de buurt aan de slag? Er zijn meer dan 150 zelfstandige werkgroepen bij ons aangesloten. We hebben een kaart waar ze allemaal staan aangegeven. Er werkt vast wel een groep vrijwilligers bij jou in de buurt.
Vrijwilligersgroepen | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
- Hoe kom ik in contact met de coördinator van een vrijwilligersgroep?
Alle bij ons aangesloten zelfstandige vrijwilligersgroepen hebben een eigen pagina op onze site. Op de pagina van de betreffende groep vind je altijd de contactgegevens van de coördinator. Neem gerust contact met diegene op. Zie: Het overzicht van alle aangesloten zelfstandige groepen. Lukt het niet om contact te krijgen? Stuur dan een mailtje naar ons mailadres: betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
- Hoe kan ik vrijwilliger bij Landschap Noord-Holland worden?
Onze drie gebiedsteams werken door heel Noord-Holland. Zo zijn er Wadden en Duinen, Forten en Buitenplaatsen en Weidevogelgebieden. Ook hier helpen interne vrijwilligers de boswachters met vele beheertaken. Kijk bij de vrijwilligersvacatures welke gebiedsteams jouw hulp goed kunnen gebruiken.
Vrijwilligersvacatures | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
- Kan ik mij inzetten voor de bescherming van de weidevogels?
Jazeker! Graag zelfs. Boerenlandvogels hebben het in Noord-Holland niet gemakkelijk. Wij zetten ons ook in om nesten te beschermen. Hier lees je wat je allemaal kunt doen om te helpen.
Boerenlandvogels | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
- Kan ik ook alleen planten of dieren tellen?
Monitoring is belangrijk. Meten is weten. Dat is ook het motto bij het beheer van natuurterreinen, het beschermen van soorten en ook bij het vaststellen van passend beleid door overheden. Meten doen we in de vorm van monitoren, dat wil zeggen, inventariseren op regelmatige basis van aanwezige planten en dieren. Dit kan van alles zijn; paddenstoelen, vlinders, vogels, maar ook schelpen!
Monitoren gebeurt doorgaans systematisch en vereist de nodige soortenkennis. Voor zowel flora als de vele soorten fauna, zijn afzonderlijke soortenorganisaties opgericht, die zich naast beschermings- en educatiewerk, ook bezighouden met monitoring. Daarbij ontwikkelen zij inventarisatie methoden, werven ze mensen en bieden zij opleidingen in monitoring aan. In een gezamenlijke database worden landelijk inventarisatiegegevens verzameld.
Hieronder vind je alle onderwerpen van monitoring. Monitoringvrijwilliger | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
- Kan ik ook eenmalig aan de slag?
Alle hulp is welkom. Probeer het maar eens uit. Eenmalige of incidentele klussen vind je op de website Vrijwillig Groen | Vrijwillig Groen
Op de natuurwerkdag die altijd plaats vindt in het eerste weekend van november kan je een eenmalige klus zoeken die bij jou past. Meer informatie vind je op de site van de natuurwerkdag. Home - Natuurwerkdag
En hou je van het strand, dan is daar altijd wat te doen. Kijk eens op de website Het Groene Strand.
Vrijwilligersgroep oprichten/aansluiten
- Ik wil een initiatief opzetten om de natuur een handje te helpen. Ik heb ideeën, maar hoe verder?
Wat fijn dat je je in wilt zetten voor de natuur! Heb je een idee voor de openbare ruimte? Zoek dan uit wie de eigenaar is. Zonder toestemming kan je daar niet aan de slag.
Als je nog geen concrete ideeën, een (deels) uitgewerkt plan en voldoende deelnemers hebt, kunnen wij je verder helpen met adviezen voor een plan van aanpak of netwerkcontacten. We beperken dat wel tot een half uur per initiatief. Stuur dan een mailtje naar betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op, we denken graag met je mee!
Team Betrekken bij Groen ondersteunt zelfstandige vrijwilligersgroepen vanuit het Betrekken bij Groen programma van de provincie Noord-Holland. Aangesloten groepen kunnen bij ons gratis gereedschappen lenen, beheeradvies krijgen en met korting op cursus gaan om het vrijwilligerswerk zo goed mogelijk te kunnen doen.
Aansluiting is gratis, maar om je aan te kunnen sluiten bij Landschap Noord-Holland moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zoals bijvoorbeeld de grootte van het terrein. Onze voorwaarden vind je hier.
- Wij zijn een vrijwilligersgroep en willen aansluiten. Hoe werkt dat?
Sluit je gratis aan en profiteer van alle voordelen. Ons team betrekken bij groen ondersteunt zelfstandige vrijwilligersgroepen vanuit het Betrekken bij Groen programma van de provincie Noord-Holland. Aangesloten groepen kunnen bij ons gratis gereedschappen lenen, beheeradvies krijgen en met korting een cursus volgen voor meer kennis en vaardigheden voor vrijwillig natuurwerk.
Er zijn wel een aantal voorwaarden voor aansluiting. Deze voorwaarden vooraansluiting vind je hier.
Als jullie hieraan kunnen voldoen, komen we graag langs om kennis te maken en het terrein te bezoeken. Stuur dan een mailtje naar betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
- Kan ik in mijn buurt meer groen realiseren?
Steeds meer mensen willen aan de slag met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid. Er is een programma ‘Groen in de Buurt’ die helpt bij de realisatie van groene bewonersinitiatieven.
Kijk voor meer informatie op de website Groen in de buurt - MNH .
- Zijn er financieringsmogelijkheden voor groen vrijwilligerswerk?
Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden voor groen vrijwilligerswerk in de provincie Noord-Holland. Meestal zitten er verschillende voorwaarden aan vast.
Zo is er het Betrekken Bij Groen Fonds. Kijk eens op de informatiepagina.
Steeds meer mensen willen aan de slag met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid. Daarom ondersteunen we deze mensen in de provincie Noord-Holland. Via het programma ‘Groen in de Buurt’ helpen we bij de realisatie van groene bewonersinitiatieven. Op dit moment werken ze samen met de gemeenten Alkmaar, Hilversum, Zaanstad, Heiloo en Bergen.
Ook gemeentes financieren groenprojecten. Amsterdam is daar heel actief in. Zie ook: Subsidies en fondsen in 2024 - Natuur&Milieuteam Zuid | Natuur&Milieuteam Zuid (nmtzuid.nl) of Bericht: Financiering voor vergroenings initiatieven in Amsterdam (buurtgroen020.nl)
Beheer
- Ik wil maaien, maar er groeien orchideeën, wat moet ik doen?
Maaibeheer is maatwerk en hangt af van het type grasland en welke soorten je wil beheren met het maaien. Vaak is het raadzaam om rond de zeldzame planten heen te maaien. Ook kun je ervoor kiezen om later te maaien nadat de planten zijn uitgebloeid. Op deze manier heeft de plant de kans om zaad te ontwikkelen en te verspreiden en kun je er volgend jaar weer van genieten.
Neem voor vragen over het natuurbeheer contact op met jouw contactpersoon van Betrekken bij Groen van jouw vrijwilligersgroep. Weet je deze niet te bereiken? Stuur dan een mailtje naar het algemene mailadres: betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
- Welk zadenmengsel kan ik het beste gebruiken?
Wij raden in het ideale geval aan geduld te hebben en te wachten tot de wilde planten zelf op locatie opkomen. Maar op geïsoleerde locaties of om andere redenen, kan inzaaien een oplossing zijn. We raden dan aan om een mengsel te gebruiken van inheemse wilde plantenzaden. Kies dan voor een ecologisch passend mengsel dat van nature thuishoort in de omgeving en dat past bij het bodemtype. Op die manier kunnen de opkomende planten van grotere ecologische waarde zijn en is de kans groter dat jouw zaden uitkomen! Er zijn enkele kwekerijen die dergelijk zaad verkopen.
- Er is een zeldzame soort op het terrein, wat te doen?
Dat klinkt ontzettend leuk en spannend! Heb je een bijzondere en zeldzame soort op het terrein zoals bijvoorbeeld een boommarter en weet je niet wat te doen. Dan kan je het beste contact opnemen met de bijbehorende soortorganisatie. Daar zit alle kennis en kunnen je verder helpen. Kijk voor een overzicht op deze pagina.
- Waar haal ik inheemse struiken/heggen en bomen?
Voor het planten van bomen en struiken is het aan te raden om inheemse soorten te gebruiken. Uitheemse bomen en struiken kunnen dan wel van dezelfde soort zijn als autochtone exemplaren, maar ze zijn van nature andere klimaatomstandigheden gewend. Ze hebben andere genen, waardoor ze hier vaak vatbaarder zijn voor ziekten en aantastingen en kunnen door hun afwijkende groei- en bloeitijd het ecosysteem verstoren. Soms bloeien deze bomen en struiken eerder of later, wat tot gevolg heeft dat sommige bijen in het vroege voorjaar een belangrijke voedselbron missen.
Autochtone inheemse bomen en struiken hebben meer diversiteit in hun genen, waardoor ze zich beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dus ook aan een veranderend klimaat!
Fijn dat jij ook kiest voor autochtone exemplaren. Hieronder vind je een aantal leveranciers.
Staatsbosbeheer Staatsbosbeheer - Tuincentrum Huiting
Heggen www.heggen.nu
Lodders www.lodders.nl
Cursussen
- Kan ik bij jullie een cursus volgen?
Ben je actief als vrijwilliger in de natuur? Bij één van de terreinbeherende organisaties of bij ons aangesloten vrijwilligersgroepen? Dan helpen we je graag met praktijkkennis, zodat je veilig en goed voorbereid aan de slag kunt. Onze cursussen worden door deskundige enthousiaste trainers gegeven.
Met het cursusaanbod leer je praktisch en veilig leren werken met gereedschappen en machines, maar er zijn ook inhoudelijke cursussen over ecologie en natuurbeheer. Je kunt direct online een plek reserveren. Voor een aantal cursussen vragen we een bijdrage in de administratiekosten.
Werk je niet bij een aangesloten vrijwilligersgroep of terrein beherende organisatie, dan kan je alleen meedoen aan de cursussen die we geven voor particulieren of sommige online trainingen.
Wil je je bij ons aansluiten? Sluit jouw groep dan gratis aan en profiteer van de vele voordelen. De voorwaarden voor aansluiting bij ons vind je hier.
- Waar kan ik nog meer cursussen vinden?
Natuurlijk kan je ook verder ontwikkelen met cursussen in het groen. Lezingen volgen of meedoen aan cursussen, op locatie of online. Kijk voor het complete aanbod op de website Vrijwillig Groen | Vrijwillig Groen
En het leuke is, je vindt hier ook leuke klussen waaraan je kan meedoen..
Er zijn veel soortenorganisaties die ook opleidingen in monitoring aanbieden. Kijk maar eens bij de betreffende organisatie.
Bedrijven
- Kan ik met mijn bedrijf een werkdag organiseren?
Wil je als bedrijf of vereniging eens groen vrijwilligerswerk doen? Tijdens het eerste weekend van november is de jaarlijkse Natuurwerkdag. Hieraan kun je ook meedoen als groep of bedrijf. Alle actuele informatie is te vinden op de site natuurwerkdag.nl. Hier vind je ook alle contactpersonen voor iedere provincie.
Er is geen vrijwilligerswerk mogelijk in de natuurgebieden van 1 maart tot eind juni vanwege het broedseizoen.
- Kan ik meedoen aan meerdere werkdagen?
Als je vaker aan de slag wilt, zijn er ook andere mogelijkheden om als groep of bedrijf vrijwilligerswerk te doen. Alle klussen zijn samengebracht op de website Vrijwillig Groen | Vrijwillig Groen.
- Kan ik individuele medewerkers vrijwilligerswerk aanbieden?
Vrijwilligerswerk in het groen is er altijd. Waar ligt de interesse van deze medewerker en hoe vaak en hoe lang kan iemand zich inzetten. Kijk voor eenmalige of incidentele klussen op de website van Vrijwillig Groen | Vrijwillig Groen.
Tijdens het eerste weekend van november is de jaarlijkse Natuurwerkdag. Hier kan je zelf een klus uitzoeken die jou ligt. Alle actuele informatie is te vinden op de site natuurwerkdag.nl.
- Kan ik ook doneren?
Jazeker! Samen met inwoners van Noord-Holland willen we méér ruimte voor de natuur realiseren. Door grond te kopen en daar natuur van te maken. Zo willen we elk jaar de natuur uitbreiden met 200.000 tot 500.000 m2. Dat is niet alleen goed voor de biodiversieit, maar ook voor onze eigen gezondheid. Met een bijdrage in het Noord-Hollands Natuurfonds maak je het mogelijk!
Maar als bedrijf kan je ons op verschillende manieren helpen. Hiervoor hebben wij een speciale pagina gemaakt Help als bedrijf | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
Vragen van aangesloten vrijwilligers(groepen)
Ook al werk je al lang als groene vrijwilliger, vragen stellen kan altijd. Voor vragen over natuurbeheer kan je het beste contact opnemen met de contactpersoon van Betrekken Bij Groen van jouw groep. Weet je deze niet te bereiken? Stuur dan een mailtje naar het algemene mailadres: betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Beheervraag
- Kan ik even sparren over het beheer op mijn terrein?
Natuurbeheer van een terrein is maatwerk en hangt af van het typeterrein en aanwezige soorten. Wil je eens praten over het beheer op jouw terrein, neem dan contact op met de contactpersoon van Betrekken Bij Groen van jouw vrijwilligersgroep. Weet je deze niet te bereiken? Stuur dan een mailtje naar het algemene mailadres: betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
- Ik wil maaien maar er groeien zeldzame planten, wat te doen?
Maaibeheer is maatwerk en hangt af van het type grasland en welke soorten je wil beheren met het maaien. Vaak is het raadzaam om rond de zeldzame planten heen te maaien. Ook kun je ervoor kiezen om later te maaien nadat de planten zijn uitgebloeid. Op deze manier heeft de plant de kans om zaad te ontwikkelen en te verspreiden en kun je er volgend jaar weer van genieten.
Neem voor vragen over het natuurbeheer contact op met jouw contactpersoon van Betrekken bij Groen van jouw vrijwilligersgroep. Weet je deze niet te bereiken? Stuur dan een mailtje naar het algemene mailadres: betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
- Er is een bijzonder soort op mijn terrein, wat kan ik doen?
Dat klinkt ontzettend leuk en spannend! Heb je een bijzondere en zeldzame soort op het terrein zoals bijvoorbeeld een boommarter en weet je niet wat te doen. Dan kan je het beste contact opnemen met de bijbehorende soortorganisatie. Daar zit alle kennis en kunnen je verder helpen. Kijk voor een overzicht op deze pagina.
- Welk zadenmengsel kan ik het beste gebruiken?
Wij raden in het ideale geval aan geduld te hebben en te wachten tot de wilde planten zelf op locatie opkomen. Maar op geïsoleerde locaties of om andere redenen, kan inzaaien een oplossing zijn. We raden dan aan om een mengsel te gebruiken van inheemse wilde plantenzaden. Kies dan voor een ecologisch passend mengsel dat van nature thuishoort in de omgeving en dat past bij het bodemtype. Op die manier kunnen de opkomende planten van grotere ecologische waarde zijn en is de kans groter dat jouw zaden uitkomen! Er zijn enkele kwekerijen die dergelijk zaad verkopen.
- Waar haal ik inheemse struiken/heggen en bomen?
Voor het planten van bomen en struiken is het aan te raden om inheemse soorten te gebruiken. Uitheemse bomen en struiken kunnen dan wel van dezelfde soort zijn als autochtone exemplaren, maar ze zijn van nature andere klimaatomstandigheden gewend. Ze hebben andere genen, waardoor ze hier vaak vatbaarder zijn voor ziekten en aantastingen en kunnen door hun afwijkende groei- en bloeitijd het ecosysteem verstoren. Soms bloeien deze bomen en struiken eerder of later, wat tot gevolg heeft dat sommige bijen in het vroege voorjaar een belangrijke voedselbron missen.
Autochtone inheemse bomen en struiken hebben meer diversiteit in hun genen, waardoor ze zich beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dus ook aan een veranderend klimaat!
Fijn dat jij ook kiest voor autochtone exemplaren. Hieronder vind je een aantal leveranciers.
Staatsbosbeheer Staatsbosbeheer - Tuincentrum Huiting
Heggen www.heggen.nu
Lodders www.lodders.nl
- Wat doe ik aan een invasieve exoot op mijn terrein?
Door toedoen van de mens komen steeds meer nieuwe planten en dieren in Nederland terecht. We noemen ze exoten (niet oorspronkelijk). Van de meeste hebben we totaal geen last. Die verdringen geen soorten en leveren geen schade op. Maar van een aantal wel! We noemen dit de invasieve exoten. Deze vormen een grote bedreiging voor de natuur.
Waar gaat het om in Noord-Holland? Halsbandparkiet, muskusrat, nijlgans, vele soorten vissen, japanse rimpelroos, perzische berenklauw en de japanse duizendknoop.
Wat kunnen wij voor je je doen en wat kan je zelf doen. Dit staat op onze webpagina:
Exotenbestrijding | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
Arbo en veiligheid
- Waar vind ik de arbo-richtlijnen voor een veilige werkdag?
Veilig werken staat bij ons voorop. Ook als vrijwilliger in natuur- en landschapsbeheer of als inventariserende vrijwilliger heb je te maken met Arbo wetgeving en richtlijnen. Op welke manier heb jij met Arbo-richtlijnen te maken?
Alle informatie staat op onze pagina Alles over veilig werken, lees je hier | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
Ben je werkzaam als zelfstandige vrijwilligersgroep (zonder begeleiding in het veld), of maak je hiervan deel uit, kijk dan bij Zelfstandig Werkende Vrijwilligersgroepen.
Werk je onder begeleiding van een beroepskracht van de terreineigenaar (bijvoorbeeld een boswachter of een gemeente groenbeheerder), klik dan door naar de keuzemogelijkheid Begeleide Groepen.
Mocht je nog andere vragen hebben, neem dan contact op met Betrekken bij Groen.
- Hoe werkt de webapp Veilig werken?
Wij geven regelmatig workshops over het werken met de webapp veilig werken. Tijdens deze workshop leer je in het kort hoe het zit met verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid en de Arbowet. We gaan daarna vooral aan de slag met de oplossing hoe je eenvoudig je verantwoordelijkheid neemt en hoe je veilig kunt werken: de webapp. Deze leer je kennen en je gaat zelf oefenen. Kijk in de agenda wanneer deze weer gegeven wordt. Aanmelden kan via onze cursuspagina Cursussen | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
Ben je er al mee bekend maar weet je niet meer precies hoe het werkt? Kijk dan nog even bij de startershandleiding. De startershandleiding vind je hier.
Voor een specifieke vraag kan je altijd contact opnemen met jouw contactpersoon of via betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl
- Wat is een RIE?
Een RI&E staat voor Risico inventarisatie en evaluatie. Die maak je voor een veilige werkdag. Voor het opstellen van een RI&E en Plan van aanpak is er een werkdag formulier ontwikkeld. Voor allerlei soorten werkzaamheden zijn deze voor de vrijwilligers gemaakt. Daar staat per werkzaamheid de risico’s en maatregelen die er genomen moet worden.
Zie onderaan onze website Alles over veilig werken, lees je hier | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
Liever digitaal? Er is ook een digitale werkdagformulier beschikbaar als webb-app waarbij je gelijk een koppeling hebt met je telefoon. Dit maakt het makkelijker om op de werkdag zelf je laatste veiligheidscheck te doen, de zogeheten: last minute risico analyse of LMRA. Hiermee voldoe je op een eenvoudige manier aan de voorwaarden van veilig werken.
- Zijn de vrijwilligers verzekerd?
Groene vrijwilligers zetten zich in voor de natuur op verschillende terreinen en met verschillende werkzaamheden. Dan wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje.
Vrijwilligers die op terreinen van derden werken en alleen voor ondersteuning (advies, gereedschap, opleiding) bij ons zijn aangesloten (via het programma Betrekken bij Groen) zijn verzekerd via de vrijwilligersverzekering van hun eigen gemeente. Zie de download zelfstandige vrijwilligersgroepen' voor meer informatie.
Interne vrijwilligers die bij onze gebiedsteams werken of in een van onze kantoren of werkplaatsen, zijn verzekerd via een Ongevallen & Aansprakelijkheidsverzekering van Landschap Noord-Holland. Zie de downloads Verzekering voor vrijwilligers werkzaam bij Landschap Noord-Holland voor meer informatie.
Cursussen
- Kan ik bij jullie op cursus?
Als je actief bent als vrijwilliger bij één van de terreinbeherende organisaties of bij ons aangesloten vrijwilligersgroepen dan helpen we je graag met praktijkkennis, zodat je veilig en goed voorbereid aan de slag kunt. Onze cursussen worden door deskundige enthousiaste trainers gegeven.
Tweemaal per jaar sturen we het nieuwe cursusprogramma digitaal op naar alle coördinatoren van aangesloten vrijwilligersgroepen. Voor een actueel overzicht van de technische en ecologie cursussen kun je terecht op de cursuspagina op onze website. Je kunt direct online een plek reserveren. Voor een aantal cursussen vragen we een bijdrage in de administratiekosten.
Ook publiceren we onze cursussen op de site van Vrijwillig Groen. Hier staan ook interessante cursussen van andere organisaties.
Stem jouw deelname wel even af met de coördinator van de vrijwilligersgroep. Het is wel zo handig dat ze weten dat je meedoet.
- Kan ik ook online trainingen volgen?
Er zijn een aantal trainingen in ons cursusaanbod die we online geven. Wel zo handig, deze zijn vanuit je eigen huis te volgen.
Wil je jezelf scholen? Het is ook mogelijk om via e-learning laagdrempelig te leren over het werken in het groen. Er zijn actuele cursusmodules over natuur, natuurbeheer en veilig werken. Deze e-learning-modules staan op 'Leer je Groen' en bestaan uit afwisselende vragen en veel beeld. In ongeveer een halfuur tot een uur leer je de belangrijkste basiskennis over een onderwerp. Kortom, lekker laagdrempelig en toegankelijk leren. Dit is speciaal opgezet voor actieve natuurvrijwilligers en medewerkers van natuurorganisaties. En het werkt heel eenvoudig dus meld je vandaag nog aan en doe er je voordeel mee!
- Waar kan ik nog meer leren?
Natuurlijk kan je ook verder met cursussen in het groen. Lezingen volgen of meedoen aan cursussen, op locatie of online. Kijk voor het aanbod op de website Vrijwillig Groen | Vrijwillig Groen
- De cursus gaat niet door, krijg ik dan mijn geld terug?
Het komt heel af en toe voor dat een cursus niet kan doorgaan. Bijvoorbeeld bij extreme weersomstandigheden, te weinig deelnemers of ziekte van de docent. De deelnemers worden daar altijd persoonlijk over geïnformeerd. Als wij de cursus annuleren, krijgt u altijd uw geld terug. De administratie zal naar uw bankrekeningnummer vragen en het bedrag wordt zo snel mogelijk teruggestort.
Op je komst wordt gerekend! Mocht je verhinderd zijn dan zijn de administratiekosten helaas niet terug te vorderen.
Gereedschap en materialen
- Hoe kan ik materialen bestellen?
Ben je bij ons aangesloten en wil je aan de slag? Dan kun je gereedschappen gratis in bruikleen krijgen. We hebben een gereedschappendepot met 2500 handgereedschappen en 50 machines. Al het gereedschap wordt door ons goed onderhouden door vakmensen.
Het bestellen van gereedschappen, materialen en machines dient minimaal 3 weken vooraf aan de werkdag te gebeuren. Dit kan door een mailtje te sturen naar gereedschap@landschapnoordholland.nl
Bij het uitlenen van handgereedschappen raden wij de groepen aan om enkele deelnemers van de vrijwilligersgroep de cursus Gebruik van Handgereedschappen te laten volgen.
Voor het lenen van zeisen en lieren is zelfs een certificaat noodzakelijk.
Ook machines zijn bij ons te leen. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat de gebruiker in de vrijwilligersgroep voor het bedienen van deze machines moet zijn opgeleid. Daarbij accepteren wij alleen certificaten van bij Landschap Noord-Holland doorlopen cursussen of landelijk in de branche geaccepteerde certificaten. Voor de motorzaagcursus, de bosmaaier en de éénassige maaimachine is een herhalingscursus per 3 jaar verplicht.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) worden meegeleverd met de machines. Dat kan, afhankelijk van welke machine, zijn: zaaghelm, oordoppen, gelaatbescherming, zaagbroek, veiligheidsbroek, werklaarzen, zaaglaarzen. Het is verplicht deze te dragen bij het werken met deze machines. Onderhoud en instructiekaarten worden meegeleverd met de machine.
- Wat is er allemaal te leen?
We hebben een gereedschappendepot met 2500 handgereedschappen en 50 machines maar ook de daarbij horende veiligheidsmaterialen. Van EHBO koffers tot gehoorbescherming. Maar ook koffiekannen of wildcamera's kunnen wij uitlenen!
Alle informatie over de uitleen van gereedschappen, materialen en machines is te vinden in dit bestand.
- Kan ik ook gereedschap ophalen?
De groepen kunnen de gereedschappen zelf halen en weer terug brengen of de gereedschappen kunnen kosteloos door Landschap Noord-Holland voorafgaand aan de werkdag worden bezorgd en na afloop weer worden opgehaald. Dat is de service van het Team Betrekken bij Groen.
Neem hiervoor contact op met Paul Vester.
Contact
- Hoe kom ik in contact met een coördinator van een andere groep?
Alle bij ons aangesloten zelfstandige vrijwilligersgroepen hebben een eigen pagina op onze site. Op de pagina van de betreffende groep vind je altijd de contactgegevens van de coördinator. Neem gerust contact met diegene op.
Zie: Het overzicht van alle aangesloten zelfstandige groepen. Lukt het niet om contact te krijgen? Stuur dan een mailtje naar het algemene mailadres: betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
- Kan ik kennis uitwisselen met een andere groep bij mij in de regio?
Twee keer per jaar organiseren wij Groen op Bezoek. Dit is een terugkerende bijeenkomst die in samenwerking met een aangesloten vrijwilligersgroep wordt georganiseerd. Deze treedt ook op als gastheer. Een inspirerende middag met contact van andere groepen.
In deze bijeenkomsten staat een actueel thema centraal, zoals bijvoorbeeld het beheer van veenweide, wat doe je met een exoot op je terrein, of het werven van nieuwe vrijwilligers. We bespreken samen de ervaringen, tips en uitdagingen. En nemen een kijkje in de praktijk.
Deelname kan via onze website; Cursussen | Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl)
Aanmelden als gastheer kan via jou contactpersoon van of met een mailtje naar betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl
- Wie is mijn contactpersoon bij Landschap Noord-Holland?
We hebben meer dan 150 bij ons aangesloten groepen. Deze zijn verdeeld over de medewerkers van Betrekken bij Groen. Zij mailen jou met informatie.
Weet je niet wie de contactpersoon is? stuur dan een mailtje naar betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Financieringsmogelijkheden
- Kunnen jullie ons helpen aan financieringsmogelijkheden?
Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden voor groen vrijwilligerswerk in de provincie Noord-Holland. Hier zijn altijd wel voorwaarden waar je aan moet voldoen. Kijk dus goed of het fonds geschikt is voor wat jij wilt financieren.
Betrekken bij Groen fonds
Zo is er het Betrekken Bij Groen fonds voor projecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken. Kijk eens op de informatiepagina.
Gemeentes
Ook gemeentes financieren groenprojecten. Amsterdam is daar heel actief in. Zie ook: Subsidies en fondsen in 2024 - Natuur&Milieuteam Zuid | Natuur&Milieuteam Zuid (nmtzuid.nl) of Bericht: Financiering voor vergroenings initiatieven in Amsterdam (buurtgroen020.nl)
Landelijke Stimuleringsfonds
Het ‘Stimuleringsfonds Samen voor onze Leefomgeving’ in het leven geroepen om samenwerking tussen vrijwilligersgroepen te stimuleren en hiermee een betere kwaliteit van de groene leefomgeving ook financieel te ondersteunen.
Groene vrijwilligersgroepen spelen een zeer belangrijke rol in het behoud en herstel van biodiversiteit. Dit fonds is voor vrijwilligersgroepen die initiatief nemen tot verbetering van de natuur van hun omgeving. Voor meer informatie en voorwaarden, zie Stimuleringsfonds | Omgevingswet (samenvooronzeleefomgeving.nl)
Groen Doen Fonds
Vergroen je buurt met hulp van het GroenDoen Fonds. Een financieel duwtje in de rug voor lokale, groene initiatieven wan werken aan een groene en gezonde leefomgeving doen we samen! Dus heb jij een goed idee om in jouw buurt bomen en struiken te planten? Wil je bijvoorbeeld samen met andere natuurliefhebbers een dorpspark aanleggen? Of een openbare plukboomgaard of minibos? Dan kun je een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage vanuit het GroenDoen Fonds. Zie Vergroen jouw buurt met het GroenDoen Fonds | Trees for All
Crowdfunding
En heb je ook al eens gedacht aan crowdfunding? Wie weet is dat ook een mogelijkheid om jouw groep financieel te laten ondersteunen. Crowdfunding werkt alleen als je goed geïnformeerd aan de slag gaat. Er is een speciale website voor crowdfunding in de natuur.
- Wat doet de Provincie Noord-Holland voor vrijwilligers?
De provincie Noord-Holland zet zich in voor vrijwilligers omdat deze onmisbaar zijn voor de natuur. In Noord-Holland zijn ongeveer 11.000 vrijwilligers actief in het groen. De provincie financiert het meerjarenprogramma Betrekken Bij Groen 2021-2024
Dit gezamenlijk programma van de terreinbeherende organisaties helpt de actieve betrokkenheid van mensen bij groen te vergroten.
Betrekken bij Groen fonds
De Provincie Noord-Holland geld beschikbaar voor projecten die de soortenrijkdom in onze provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken. Dit heet het Betrekken bij Groen Fonds.
Groen Kapitaal
Groen Kapitaal is hét netwerkplatform voor initiatieven die de biodiversiteit stimuleren. Het staat voor innovatieve oplossingen, die natuur combineren met economie, landbouw, infrastructuur en leefomgeving. Daarom bouwt de provincie aan een netwerk waar partijen kennisdelen, elkaar inspireren en stimuleren. Kijk op het platform hoe dat gebeurt.
Natuurwerkdag
- Kan ik meedoen aan de Natuurwerkdag?
Jazeker! De Natuurwerkdag vindt altijd plaats tijdens het eerste weekend van november. Het is een goede manier om extra hulp te krijgen bij jouw groene klus. Algemene actuele informatie en informatie over meedoen is te vinden op de site natuurwerkdag.nl.
Hier vind je ook alle contactpersonen voor iedere provincie. Kom je er niet uit?
Stuur dan een mailtje naar het algemene mailadres: betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.