Buitenplaats Leyduin

Chique wandelen

Onder de noemer Leyduin vallen de drie buitenplaatsen: Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Ooit werden deze buitenplaatsen alleen door voorname families gebruikt als zomerverblijf. Nu kan iedereen er genieten van de bijzondere samensmelting van natuur en cultuur. Wandelen, fietsen, picknicken of een ruimte huren in het statige Huis Leyduin of in het Koetshuis, het kan allemaal. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Buitenplaats Leyduin heeft een bijzondere historische band met de Amsterdamse familie Van Loon. Bekijk het filmpje om meer over buitenplaats Leyduin en museum Van Loon te weten te komen.

Belvedère

Sinds kort is de gerestaureerde Belvedère weer toegankelijk. De oorsprong van het mooie bouwwerk is van rond 1760. Men nam altijd aan dat het gebouw toen bewust als ruïne is gebouwd en nooit een dak en ramen van glas heeft gehad. Uit bouwhistorisch onderzoek bleek wat anders. Op basis van het mestelwerk konden de verschillende gedaanten en verbouwingen van de Belvedère door de tijd heen worden gereconstrueerd. De Gotische ramen, de kantelen en een deel van het stucwerk zijn toevoegingen vanuit de 19e eeuw. Door bewust de binnenzijde van de Belvedère niet te pleisteren, blijven deze bouwsporen leesbaar.

Moestuin

De moestuin van Leyduin zorgde eeuwenlang voor groenten, fruit en bloemen in het huis. Recent hebben we de tuinmuur en de twee schuren opgeknapt. De tuin wordt nu gebruikt voor het kweken van groenten en fruit door de Stichting De Nieuwe Akker. Veel mensen uit de omgeving zijn deelnemer en halen daar wekelijks hun groenten.

 

Paardenrenbaan

Naast de verschillende historische gebouwen in het terrein, is er ook landschappelijk veel te beleven. Op Woestduin ligt een voormalige paardenrenbaan, maar ook het Juffershuis en de cascade met stromend water in Leyduin zijn bijzonder. Op het landgoed kunt u spechten, boomklevers, eekhoorns, damherten en reeën aantreffen. Onze gidsen nemen u graag mee op wandelexcursie.

Juffershuis

Het Juffershuis (ook wel Tweelinghuis genoemd) is het oudste pand op buitenplaats Leyduin en dateert uit de 18e eeuw. Het is o.a. gebruikt als zomerhuis door twee halfzusters, familie van David Jacob van Lennep. Het pand is van hout en verkeert in slechte staat. Wanneer de restauratie start zal er speciale aandacht zijn voor alle historische elementen (o.a. schouw, vloeren en opkamers), die dankzij de restauratie en het gebruik van authentieke materialen weer zullen stralen als vroeger.

Ontdek Leyduin met een mobiele game

‘Sabotage op Leyduin’ is een spel dat door iedereen van 6 tot 12 jaar te spelen is. Met de Buitenplaats Mobiel maakt men op een spannende en verhalende manier kennis met het gebied. Kinderen helpen Jacob van Lennep, een personage uit het verleden, met het aanleggen van de allereerste drinkwaterleiding. Dit gaat namelijk niet van een leien dakje; iemand saboteert de aanleg! Het spel voor Leyduin is gratis te downloaden in de Google Play Store. Het is dus in eerste instantie alleen te spelen op Android-apparaten. Het spel duurt ongeveer drie kwartier. Buitenplaats Mobiel is onderdeel van het programma Buitenplaatsen in Beeld van Cultuurcompagnie Noord-Holland dat buitenplaatsen zichtbaar maakt en samenwerking tussen partijen bevordert. Meer informatie.

  Ligging: Tussen de Leidsevaart en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ten zuiden van het pompstation van Waternet, bij de Manpadslaan te Vogelenzang. Hier staat de routebeschrijving.
  Vrije toegang van zonsop- tot zonsondergang op wandel- en fietspaden. Brommers, motorrijtuigen zijn niet toegestaan.
  Excursies: Zie activiteiten.
  Mindervaliden: Er zijn in het gebied brede en verharde (wandel)paden te vinden die geschikt zijn voor rolstoelen. Er zijn daarentegen wel enkele klaphekjes en steile hellingen aanwezig die de doorgang met een rolstoel kunnen belemmeren.
  Ingang via parkeerplaats: Manpadslaan 1, Vogelenzang. Lees deze routebeschrijving goed door.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
  Honden: Aan de lijn.
  Er zijn diverse projecten afgerond. Bijvoorbeeld het opknappen van de zwarte schuur, het bloemrijk maken van de graslanden voor het huis en de restauratie van de Belvedère.