Buitenplaats Leyduin

Onder de noemer Leyduin vallen de drie buitenplaatsen Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Ooit werden deze buitenplaatsen alleen door voorname families gebruikt als zomerverblijf. Nu kan iedereen er genieten van de bijzondere vermenging van natuur en cultuur. Wandelen, fietsen, picknicken of een ruimte huren in het statige Huis Leyduin of in het Koetshuis, het kan allemaal. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet.

Belvedère

Sinds kort is de gerestaureerde Belvedère weer toegankelijk. De oorsprong van het mooie bouwwerk is van rond 1760. Men nam altijd aan dat het gebouw toen bewust als ruïne is gebouwd en nooit een dak en ramen van glas heeft gehad. Uit bouwhistorisch onderzoek bleek wat anders. Op basis van het mestelwerk konden de verschillende gedaanten en verbouwingen van de Belvedère door de tijd heen worden gereconstrueerd. De Gotische ramen, de kantelen en een deel van het stucwerk zijn toevoegingen vanuit de 19e eeuw. Door bewust de binnenzijde van de Belvedère niet te pleisteren, blijven deze bouwsporen leesbaar.

 

Moestuin

De moestuin van Leyduin zorgde eeuwenlang voor groenten, fruit en bloemen in het huis. Recent hebben we de tuinmuur en de twee schuren opgeknapt. De tuin wordt nu gebruikt voor het kweken van groenten en fruit door de Stichting De Nieuwe Akker. Veel mensen uit de omgeving zijn deelnemer en halen daar wekelijks hun groenten.

 

Paardenrenbaan

Naast de verschillende historische gebouwen in het terrein, is er ook landschappelijk veel te beleven. Op Woestduin ligt een voormalige paardenrenbaan, maar ook het Juffershuis en de cascade met stromend water in Leyduin zijn bijzonder. Op het landgoed kunt u spechten, boomklevers, eekhoorns, damherten en reeën aantreffen. Onze gidsen nemen u graag mee op wandelexcursie.

  Ligging: Tussen de Leidsevaart en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ten zuiden van het pompstation van Waternet, bij de Manpadslaan te Vogelenzang.
  Vrije toegang van zonsop- tot zonsondergang op wandel- en fietspaden. Brommers, motorrijtuigen zijn niet toegestaan.
  Parkeren: Leidsevaartweg tussen nummer 49 en 51, Heemstede. Rijd over het spoor. Na 100 meter rechts ziet u de parkeerplaats.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg deze website.
  Excursies: Zie activiteiten
  Honden: Aan de lijn toegestaan.
  Er zijn diverse projecten afgerond. Bijvoorbeeld het opknappen van de zwarte schuur, het bloemrijk maken van de graslanden voor het huis en de restauratie van de Belvedère.

 

Downloads