Buitenplaats Leyduin

Onder de noemer Leyduin vallen de drie buitenplaatsen Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Ooit werden deze buitenplaatsen door voorname families gebruikt als zomerverblijf. Het gebied heeft een grote cultuurhistorische- en natuurwaarde. In het mooie Huis Leyduin en in het Koetshuis kunt u een vergaderruimte huren.

Beelden langs de Leybeek

Op dit moment is op Leyduin een bijzondere expositie te zien van kunstenaar S. Koren. Zeven kunstwerken van deze beroemde kunstenaar liggen langs en in de Leybeek van Leyduin. Voor de liefhebber van kunst en natuur is dit zeker de moeite waard om te gaan bekijken.

Belvedère

Vanaf zaterdag 14 september 2013 is de gerestaureerde Belvedère weer toegankelijk. De oorsprong van het mooie bouwwerk is van rond 1760. Men nam altijd aan dat het gebouw toen bewust als ruïne is gebouwd en nooit een dak en ramen van glas heeft gehad. Bouwhistorisch onderzoek van het metselwerk leverde op dat de Belvedere ooit wel was voorzien van een dak. Op basis van het mestelwerk konden de verschillende gedaanten en verbouwingen van de Belvedere door de tijd heen worden gereconstrueerd. De Gotische ramen, de kantelen en een deel van het stucwerk zijn toevoegingen vanuit de 19e eeuw gebleken. Door bewust de binnenzijde van de Belvedere niet te pleisteren, blijven deze bouwsporen leesbaar.

 

Moestuin

De moestuin van Leyduin zorgde eeuwenlang voor groenten, fruit en bloemen in het huis. Recent hebben we de tuinmuur en de twee schuren opgeknapt. De tuin wordt nu gebruikt voor het kweken van groenten en fruit door de Stichting De Nieuwe Akker. Veel mensen uit de omgeving zijn deelnemer en halen daar wekelijks hun groenten.

 

Paardenrenbaan

Naast de verschillende historische gebouwen in het terrein, is er ook landschappelijk veel te beleven. Op Woestduin ligt een voormalige paardenrenbaan, maar ook het Juffershuis en de cascade met stromend water in Leyduin zijn bijzonder. Op het landgoed kunt u spechten, boomklevers, eekhoorns, damherten en reeën aantreffen. Onze gidsen nemen u graag mee op wandelexcursie.

  Ligging: Tussen de Leidsevaart en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ten zuiden van het pompstation van Waternet, bij de Manpadslaan te Vogelenzang.
  Vrije toegang van zonsop- tot zonsondergang op wandel- en fietspaden. Brommers, motorrijtuigen zijn niet toegestaan.
  Parkeren: Leidsevaartweg tussen nummer 49 en 51, Heemstede. Neem de afslag over het spoor.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg deze website.
  Excursies: Zie activiteiten
  Honden: Aan de lijn.
  Er zijn diverse projecten in uitvoering.

 

Downloads