Ilperveld

Varen in veenweidegebied nabij Amsterdam

Het Ilperveld is een uitgestrekt brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten, rietkragen en het bijzondere trilveen. De veelzijdigheid van het Ilperveld is ongekend. U kunt een korte wandeling maken op het educatieve Ilperpad naar de vogelkijkhut. Fietsen rondom het Ilperveld is ook een belevenis. U kunt meegaan met een vaarexcursie voor een eerste kennismaking met het gebied. Het Ilperveld ziet er vanaf de Kanaaldijk uit als een weids onbedorven polder­land. Maar als je het Ilperveld binnenvaart, komen er boeiende details aan het licht. Huur daarom eens een fluisterboot, kano of kajak

Planten en vogels

De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er zijn ook stukjes veenhei, waar struik- en zelfs kraaiheide groeit. U kunt aanmeren bij een rietveld en daar verend over de veenbodem stap­pen, die ruikt naar reukgras. Er is een vogelhut waar u het rijke vogelleven kunt bespieden. Dat is niet eens altijd nodig, want rondvarend kan het niet anders of u ontmoet kieviten, ture­luurs, watersnippen, grutto's, kiekendieven of een roerdomp. Schilderachtige koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land. Een vaartocht door het Ilperveld is echt een belevenis.

Onderhoud en beheer zijn nodig

We werken er hard aan om al dat moois in stand te houden. De oude petga­ten, restanten van de turfwinning, groeien dicht en moeten open gehouden worden om schoon water te krijgen en water- en oeverplanten nieuwe kansen te geven. In de trektijd is deze het Ilperveld een toevluchts­oord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel bijzondere vogels.

  Ligging: Tussen Amsterdam-Noord en Purmerend en ten noordoosten van Landsmeer. Dé toegang tot het gebied is ons centrum aan de Kanaaldijk, Landsmeer. Dit is bij het Noordhollandsch Kanaal, tegen over het dorpje Watergang.
  Parkeren: Kanaaldijk 32a te Landsmeer.
  Excursies:  Zie Activiteiten.
  Mindervaliden:  Er zijn rondom het gebied verharde wegen en fietspaden te vinden die geschikt zijn voor rolstoelen. Het Natuurpad is speciaal voor mindervaliden aangelegd. Ook de vogelkijkhut aan het einde van het Natuurpad is toegankelijk voor rolstoelen. Parkeren is mogelijk bij het Bezoekerscentrum.
  Honden: Niet toegestaan.
  Vogelhut: Achter het pand bevindt zich het Ilperpad. Loop deze af (700 m), dan komt u bij de vogelhut.