Landje van Nienke

Nienke
© Jelle Draper

"Dit voelt als pure noodzaak. Daarom: redden wat 
er te redden valt!"

Ze fietst graag door Noord-Holland. Al 40 jaar. Maar in de loop der jaren zag Nienke met lede ogen en pijn in het hart het landschap veranderen. Zo kwam ze op het idee om te gaan schenken voor aankoop van grond. Met deze schenking kochten we 23.000 m2 in natuurgebied Het Die tussen Akersloot en Limmen.

Nienke uit Haarlem is goedlachs en beschikt over de nodige zelfspot. Maar als de teloorgang van het landschap en de tanende biodiversiteit ter sprake komt, wordt ze heel serieus. “Sinds jaar en dag fiets ik met mijn partner door het hele land. Dan ontdek je dat de ‘ouderwets’ bloemrijke weilanden sluipenderwijs zijn verdrongen door raaigras oftewel ‘grasfalt’. Zo dood als een pier. Geen wormen, insecten, geen vogels. Veldleeuweriken hoor ik nog maar heel zelden. Dat maakt me gewoon verdrietig.”

Tegenwicht

“Ik bedacht een tegenwicht. Na mijn vervroegd pensioen vorig jaar - ik werkte 33 jaar lang in allerlei functies bij de Belastingdienst - besloot ik actief te worden bij de Landbouw Gifvrij-campagne van Extinction Rebellion. Bovendien heb ik geld geschonken aan Landschap Noord-Holland voor grondaankoop. Dat kon ik doen dankzij een erfenis van mijn vader die twee jaar geleden overleed. Ik ben een matig mens, met weinig vaste lasten en geen auto, dus wat let mij?”

Je had kunnen gaan reizen, een vakantiehuis kopen?
“Nee joh. Dit voelt als pure noodzaak. We zijn de natuur aan het vernietigen en onszelf aan het vergiftigen. Uit kortzichtigheid, voor economisch gewin op de korte termijn. En: gewone burgers draaien veelal op voor de kosten. Daarom: redden wat er te redden valt!”

Kievit
© Leo Hofland
De schenking van Nienke moest ten goede komen aan de weidevogels. Dat is gelukt.

Hoe heb je het aangepakt?
“Ik belde gewoon met Landschap Noord-Holland. Daarna sprak ik op Buitenplaats Leyduin uitvoerig met Anne van Tongeren, fondsenwerver en relatiebeheerder. Leuk hoor, om zo samen de wensen en mogelijkheden af te tasten. Een paar voorwaarden had ik wel: de aankoop moest op fietsafstand van Haarlem liggen én het moest ten goede komen aan de weidevogels. Ik kreeg drie opties aangereikt. Vervolgens ging ik die met Anne en de rentmeester bekijken. Bij dit gebiedje, een voormalig ‘gangbaar’ weiland tussen Limmen en Akersloot, was het meteen duidelijk. Het stemt me innig tevreden dat ik het ontbrekende puzzelstukje kon leggen voor natuurgebied Het Die. Dat bezoekje was trouwens de enige keer dat ik in het ontoegankelijke gebied ben geweest. Het heeft wel iets komisch, vind je niet: schenk je grond en dan mag je er niet in. Maar ik snap ‘t heel goed.”

Toch wel met een kano of roeiboot?
“Klopt! Dat ga ik ook zeker doen. En er is een bordje met ‘Landje van Nienke’, haha. Maar serieus, dat vind ik mooi. Ik heb geen kinderen en zo kan ik iets goeds nalaten.” 

Ervaringen van andere donateurs

Landje van Nienke

In de winter verblijven er duizenden smienten. In de lente broeden er weidevogels tussen de orchideeën. Dankzij de gulle gift van Nienke konden we het laatste, nog ontbrekende perceel kopen in Het Die.

Bekijk aankoop
Smienten
© Mathias Schaef / Nature in Stock

Anne van Tongeren

Functie

Relatiemanager & fondsenwerver

Ik help giftgevers en zakelijke partners met het creëren van een waardevolle bijdrage voor de Noord-Hollandse natuur. Benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op. 

Neem contact op
Anne van Tongeren
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.