Natuurlijke oevers als bio-snelweg in Ankeveen

Koekoekshommel
© Ruurd Jelle van der Leij

Inzaaien inheemse bloemen

Zodra buurtbewoners samen de handen ineenslaan, ontstaan er prachtige initiatieven, blijkt in Ankeveen. Ron Wehrens: “We zijn gestart met het inzaaien van inheemse bloemen en al snel haakten andere buren aan. De gemeente is zo enthousiast dat er nu ook inheemse oeverplanten aan de slootkant zijn geplant. Alle buren trokken oude kleren en waadpakken aan en we stonden tot ons middel in de sloot. We genieten nu van het mooie resultaat. Inmiddels onderhoudt iedereen zijn of haar eigen stukje met zelfgekozen inheemse oeverplanten."

De actie is ontstaan vanuit bezorgdheid om de enorme achteruitgang van wilde planten langs de kant van de weg in Ankeveen en de daarvan afhankelijke insecten. De biodiversiteit heeft de afgelopen jaren enorme stappen achteruit gedaan. Deze groep buurtbewoners draagt graag hun steentje bij aan de oplossing voor dit probleem. Vandaar dat zij in 2023 zelfs nog een stap verder gaan met dit project.

Vrijwilligers in Ankeveen
Vrijwilligers planten de inheemse oeverplanten

Initiatief groeit verder

Onder andere dankzij het budget van het Betrekken Bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland gaan de buurtbewoners nu aan de slag op een nog groter stuk oever bij de ijsclub midden in Ankeveen. De oever daar wordt afgegraven om een mooi geleidelijke overgang van water naar land te creëren. Via ecologisch maaibeheer zullen dotterbloem, kattenstaart en gele lis hier volop de kans krijgen om te groeien en bloeien. Het aangrenzende graslandje aan de oever wordt vanaf nu niet meer kort gemaaid, maar krijgt ook de kans om uit te groeien tot een bloemrijk grasland. Een vrijwillige zeisbrigade volgt op dit moment een training om straks het ambachtelijk maaien voor hun rekening te nemen.

Creatievelingen: steeds meer mensen doen mee

Iedereen uit het dorp wordt betrokken: van natuurkenners en hoveniers tot creatievelingen en mensen die gewoon van aanpakken houden. Wekelijks staat er een stukje over het project in het wijkblad zodat iedereen op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen. En dat werkt! Inwoners uit het dorp vragen of zij mee kunnen doen met hun stukje berm voor hun eigen huis, durven hun gazon hoger te laten groeien of komen meehelpen.

“Voor de grote natuurproblematiek zijn dit maar kleine stapjes in de goede richting, maar als iedereen een klein stapje zet, kun je echt wel een boel betekenen,” maakt Ron Wehrens duidelijk. Zo veranderen de eentonig grassige bermen in Ankeveen in bloemrijke bio-snelwegen voor insecten: voor de biodiversiteit, een mooie stap in de goede richting.

Koen Willemsen

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

Koen ondersteunt in het begeleiden van zo'n 130 vrijwilligersgroepen. Maar ook vrijwilligers die soorten beschermen en inventariseren helpt hij met alle plezier. Hij deelt graag zijn kennis en enthousiasme met iedereen. Natuurbeheer, ecologie en de veelzijdigheid van de soorten natuurgebieden waar de vrijwilligers werken, hebben volop zijn interesse. 

Neem contact op
Koen Willemsen / Cees de Jonge_
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.