Aangekochte gronden Zuurvenspolder krijgen NNN-status

Grondaankoop Zuurvenspolder
© Yorinde Diepstraten
Datum
za. 16 december 2023

Goed nieuws!

In 2022 kochten we bijna 5 hectare grasland in de Zuurvenspolder bij Bergen. Met deze aankoop zetten we, samen met omwonenden, een belangrijke stap in het realiseren van een nieuw aaneengesloten en beschermd natuurgebied. Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat de aangekochte grond wordt toegevoegd aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Hiervoor deden we een aanvraag bij de provincie Noord-Holland. Inmiddels is de status toegekend. De aangekochte grond, mogelijk gemaakt door donaties aan het Noord-Hollands Natuurfonds, is het tweede stuk NNN in de Zuurvenspolder, direct grenzend aan de al bestaande NNN-gronden. Het is de bedoeling dat de hele Zuurvenspolder in de toekomst beschermd wordt als natuurgebied.  

Voordelen NNN status

We zijn enorm blij met de toekenning van NNN-status, want nu is wettelijk geregeld dat de aangekochte grond voor altijd natuur blijft en hier geen woonwijk of weg meer kan komen. Ook voor natuurbeheer is de NNN-status belangrijk. We ontvangen nu subsidie om het gebied te beheren en in topconditie te houden. Een laatste, niet onbelangrijk voordeel, is dat we een groot deel van het aankoopbedrag terugkrijgen van de provincie in de vorm van een afwaardering (verschil tussen commerciële en natuurwaarde). Dit geld kunnen we weer benutten voor nieuwe aankopen van grond op andere plekken in Noord-Holland. 

Ook beschermde status voor gronden Gemeente Bergen en Provincie Noord-Holland

De Zuurvenspolder is 137 hectare groot en verdeeld in percelen van verschillende eigenaren. Door de verschillende puzzelstukjes een beschermde status te geven krijgt de biodiversiteit in de polder een enorme impuls. De gemeente Bergen is voornemens om haar eigen gronden in de Zuurvenspolder, bij de provincie aan te melden om te laten begrenzen als beschermd natuurgebied. De provincie op haar beurt wil dit initiatief steunen door ook haar gronden in te richten als natuur. Wij zijn daarnaast in gesprek met meerdere particuliere eigenaren om hier ook aan deel te nemen. Het is een geweldige kans om een groot natuurgebied te ontwikkelen ter bevordering van de biodiversiteit, middels bijvoorbeeld bloemrijke graslanden en plas dras gebieden. 
 

kaart zuurvenspolder
© Natuurlijke Zaken
Ligging van de aangekochte perecelen t.o.v. de terreinen van andere eigenaren. Wijzgingen voorbehouden

Zuurvenspolder

De Zuurvenspolder is een prachtige, historische polder van 137 hectare groot die dicht tegen het dorp Bergen aan ligt. Veel inwoners maken  graag een wandeling door de polder. Om even lekker uit te waaien en te genieten van de natuur. De polder is een juweeltje met bijzondere flora en fauna en prachtige vergezichten. In vroegere tijden, rond 3000 voor Christus, kwam de zee bij hoogtij tot in de Zuurvenspolder en vormde daar haakwallen, die er nog steeds liggen. In de 8e en 9e eeuw ontstonden hier de voorlopers van Bergen en Zanegeest. Door stormen in de 12e eeuw kwam het zeewater nog steeds tot in de Zuurvenspolder. Daarna volgde drooglegging. Dit landschap heeft een sterke natuurwaarde met afwisselende grondsoorten, waardoor allerlei verschillende planten kunnen groeien, wat weer insecten en vogels aantrekt. En dat willen we graag zo houden.  

Een nieuw aaneengesloten natuurgebied ontwikkelen samen met bewoners

Het initiatief voor het ontwikkelen van een nieuwe natuurgebied kwam van een aantal buurtbewoners, verenigd in de Stichting Zuurvenspolder, die niet wilden dat deze bijzondere plek verloren zou gaan. Zij vroegen vier jaar geleden onze hulp, omdat wij de kennis en expertise voor natuurontwikkeling en ecologisch beheer in huis hebben. Samen met de Stichting Zuurvenspolder zijn we aan de slag gegaan met het maken van een toekomstplan voor de polder. Ook de gemeente, andere omwonenden en boeren waren hierbij betrokken. 

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven