Eilandspolder

oer-Hollands landschap met fraaie stadjes

Doe eens mee aan een vaarexcursie of huur een bootje. Dat is namelijk de beste manier om het landschap te ervaren en de weidevogels te zien. Maar er zijn ook volop fiets- en wandelmogelijkheden. Wie een buitenlander wil imponeren met Noord-Holland, kan hem of haar het best de Eilandspolder laten zien. Dit door mensen gemaakte landschap gaat terug tot de 13de eeuw. De Eilandspolder was vroeger een eiland tussen de Schermer en de Beemster, toen nog grote meren, ontstaan door het oprukkende water van de Zuiderzee.

Trilveen

De Randstad is ver weg als je in kano of roeiboot over de sloten en plassen peddelt, terwijl de grutto's en tureluurs je vanaf de oever toeroepen. Langs de ondiepe sloten groeit het trilveen aan, dat het thuis is van een delicate flora van varens en orchi­deeën. In lente en zomer is het hier gruttoland bij uitstek, in de winter komen hier de smienten en plevieren.

Oostelijk en westelijk deel Eilandspolder

Er zijn overigens twee Eilandspolders die nogal verschillen van aan­zien en karakter. Het oostelijk deel is een fijnmazig netwerk van sloten en kreken die voornamelijk in oost-west richting lopen. Dit gebied beheert Staatsbosbeheer in samenwerking met de boeren. Het westelijke deel is later door mensen in gebruik genomen. Hier beheert Landschap noord-Holland velal in nauwe samenwerking met boeren. Het is opener en overzichtelijker. De kavels zijn groter en ook niet zo smal. Er zijn ook een paar meertjes als De Lei, het Arismeer en De Knie en flink brede sloten in grillige patronen.

Fraaie uitstapplek midden in polder

Aan de Lei, het grootste meer in het gebied, is een mooie uitstapplek ingericht. Vrijwilligers hebben veel werk verzet en de Beschermers van Landschap Noord-Holland en nog een aantal partijen hebben de steiger samen betaald. U kunt er zwemmen en picknicken.

Eilandspoldergids

Er is een gids bij ons verkrijgbaar met alle wandel-, fiets- en vaarroutes in de Eilandspolder. Ga naar de webwinkel.

  Ligging: Tussen de dorpjes Graft, West-Grafdijk, Driehuizen en Grootschermer.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
  Excursies: Er zijn regelmatig vaarexcursies, zie activiteiten. Ook excursies op aanvraag zijn mogelijk.
  Mindervaliden: Er zijn in het gebied verharde wegen die geschikt zijn voor rolstoelen. De route naar het kijkscherm bij het Kerkemeertje is echter niet verhard.
  Honden: Niet toegestaan.
  Vogelkijkscherm: Bij het Kerkemeertje in het zuiden van de Eilandspolder. Neem vanaf de weg tussen West-Graftdijk en Graft de Groeneweg naar het noorden. Vlak na de brug staat links de hut. Rechts start een korte laarzenwandeling door het Uilenbosje.
  Horeca: In Driehuizen en Noordeinde is horeca.
 

 

Routes

9 kilometer rond de Menningweer.
14 km fietsen rondom de Westelijke Eilandspolder.
Twee vaarroutes in de Eilandspolder: één van 8 km en é...