Fraaie nieuwe entree voor natuurgebied Wildrijk

Wildrijk / M. Frowijn
© M. Frowijn
Datum
di. 14 mei 2019

In het voorjaar echt een feest!

Op zondag 28 april opende natuurgebied Wildrijk bij Sint-Maartenszee feestelijk haar nieuwe entree, tijdens een open dag met stinzenrondleidingen. Een wandeling door dit bos van 17 ha is altijd een feest, maar in het voorjaar is het helemaal bijzonder met een tapijt van wilde blauwe hyacinten, 200 bezoekers genoten er zichtbaar van. Daarnaast deden 700 fietsers de stempelpost bij het wildrijk aan vanwege een fietstocht door bloeiend Zijpe. En de broedvogels lieten ook van zich horen!

Opening entree Wildrijk / S. Leentvaar
© S. Leentvaar
Publieksopening nieuwe entree door onze directeur, boswachters en vrijwilligers
Wildrijk/ M. Frowijn
© Wildrijk/ M. Frowijn
Welkom in het Wildrijk

Beter zichtbaar en meer veiligheid

Samen met de Gemeente Schagen en een landschapsarchitect is nagedacht hoe de veiligheid en de oversteek bij het Wildrijk voor wandelaars verbeterd kon worden. Sinds februari is er een nieuwe entree tot het bos die deze voormalige buitenplaats recht doet. Onze directeur Ernest Briët opende samen met de boswachters en natuurvrijwilligers de nieuwe toegang tot het natuurgebied. Stichting de Versterking en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben bijgedragen aan de herinrichting en opschoning van het bosvak om ruimte te maken voor de plaatsing van herdenkingsbomen van Stichting Bos der Omarming. Natuurgebied Wildrijk heeft binnen de gemeente Schagen een belangrijke functie, met waardevolle flora, fauna is dit een heerlijke ontspanningsplek voor recreanten.

Wilde hyacinten / M. Frowijn
© M. Frowijn
Wilde hyacinten in het voorjaar

Boordevol bloemen, vogels en insecten

De stinzenplanten werden ooit op de buitenplaats geplant door welgestelde Amsterdamse kooplieden en hebben zich sindsdien flink uitgebreid. Blauw met hier en daar schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. De boerenkrokus, bosanemoon, wilde narcis en voorjaarszonnebloem groeien er ook. In het voorjaar is het bos vol met zingende en broedende vogels. Enkele opvallende soorten zijn: grote bonte specht, roodborst, zwartkop, winterkoning en zanglijster. In de jaren negentig is het Wildrijk verbonden met de duinen door een stelsel van duinrellen. Deze voeren schoon kwelwater naar het Wildrijk. Een zogenaamde tonmolen pompt het schone water inclusief vissen, insecten en amfibieën naar de slootjes in het Wildrijk. Zo wordt verdroging van het bos voorkomen. Er is ook een bloementuin die het hele jaar vlinders en wilde bijen trekt. En er leven maar liefst zes soorten vleermuizen. Ze schuilen overdag in holle bomen of in een van de vleermuiskasten.

Vleermuizeninspectie / Gerard Bos
© Gerard Bos
Vleermuizeninspectie

Cultuurhistorisch interessant

Toen het Noordhollandsch Kanaal gegraven werd, is veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Gelukkig bleef het Wildrijk gespaard. De vijver is misschien wel het meest romantische plekje van het Wildrijk. Als je de wandelroute door het bos volgt, kom je er vanzelf langs. Een bunker uit de 2e Wereldoorlog is omgebouwd tot winterverblijf voor vleermuizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn namelijk circa vijftien bunkers gebouwd in het bos. Ze dienden als manschappenverblijf en behoorden bij de stelling ‘Freie Küste’ tussen Callantsoog en Petten.

Wildrijk bezoeken?

Dat kan het hele jaar door! Genieten van de blauwe kleurenpracht in Wildrijk kan nog tot ongeveer half mei, afhankelijk van de temperatuur.

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.