Notoire raamvlieger komt er weer aan, de houtsnip

Houtsnip / Joke Huijser-Spekken
© Joke Huijser-Spekken
Datum
do. 8 november 2018

Houtsnippen vliegen nogal eens tegen een raam

Woont u in een groene omgeving en hebt u een mooie tuin, waar u via de openslaande deuren met grote ramen goed uitzicht hebt, dan is de kans groot dat u deze maand plots een flinke boink hoort. Negen van de tien keer ligt daar een vogel, die u nog nooit gezien hebt en waarvan u mogelijk geen idee hebt wat het is.  Ik durf nu al te zeggen; dat zal een houtsnip zijn. De meest notoire raamvlieger van de maanden november/december.
De afgelopen jaren was het regelmatig prijs als de novemberperiode aanbrak. Dan verschenen meerdere mensen op het kantoor van Landschap Noord-Holland, met een dode vogel in een doos. Er is een vogel tegen mijn raam gevlogen, zeiden ze dan en ik heb geen idee wat dit is. Hij of zij ziet er wel heel mooi uit. Het antwoord wist ik al voor de doos geopend was en tot nu was mijn inschatting in 100% van de gevallen correct. Weer een houtsnip.

Speciale ogen

Waarom vliegen deze bosbewoners nu in november massaal tegen ramen aan?  Om te beginnen omdat houtsnippen in deze periode massaal vanuit noord en oost Europa door ons land trekken, zeker als het daar echt koud wordt. Dat doen ze zowel in de nacht als een deel van de dag en daarbij hebben ze de gewoonte om heel laag te vliegen, dwars door steden heen. Als eindbestremming hebben ze landen als Frankrijk en Engeland, maar ook wel Nederland. Maar ja, in het bos vliegen ze ook niet steeds tegen bomen aan. Waarom wel tegen ramen? Omdat houtsnippen niet goed afstanden kunnen inschatten, zegt Vogelbescherming Nederland op haar website. Ze beseffen vaak te laat hoe dichtbij een gebouw al is. Houtsnippen hebben namelijk speciale ogen, waarmee ze als een van de weinige vogels 360 graden rondom kunnen kijken. Daardoor hebben ze heel veel overzicht, maar geen goed gevoel voor afstand. Bomen in het bos kunnen ze nog wel op tijd ontwijken, maar een gebouw is breder. Een raam lijkt voor houtsnippen dan een uitweg waar je doorheen kan.

Zet ze in even een doos

Vaak overleven ze een botsing tegen het raam niet, maar even vaak zitten ze alleen maar een tijd versuft op de grond. Je kan ze dan het best even in een dichte doos doen, zodat ze niet door de kat worden gegrepen. Na een uurtje zijn ze dan meestal weer klaar om verder op trek te gaan. Maar wat je zeker moet doen voordat je ze loslaat, is ze even goed bekijken. Het zijn fabelachtig mooie vogels, prachtig gecamoufleerd en met heel veel subtiele herfstkleurtjes. Prijs jezelf gelukkig als je zo’n vogel mag zien.
Overigens landt het merendeel van de houtsnippen wel gezond en wel in een bos, een voedselakker of misschien wel in uw grote tuin!

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.