Zoektocht naar vrijwillige varkenshoeders levert onverwacht veel respons op

Varkens in Beverwijk / Richard Mouw
© Richard Mouw

Hulp bij aanpak exoten

In de Lange Bretten in Amsterdam en op twee locaties in Beverwijk pakken we invasieve exoten in de natuur aan met hulp van varkens. Dat is hard nodig, want de natuur verdient extra bescherming tegen soorten die alles overwoekeren. Onze zoektocht naar vrijwilligers, die de varkens helpen te verzorgen, leverde onverwacht veel positieve respons op. 

Invasieve soorten rukken op

De natuur krijgt steeds vaker te kampen met de opkomst van invasieve exotische soorten. Dat zijn planten of dieren die van nature niet in Nederland voorkomen. De Japanse duizendknoop is zo’n exotische soort die oprukt in ons land. De inzet met varkens lijkt te werken, de varkens eten de stengels en bladeren weg zodat de planten verdwijnen. De inzet van varkens als ‘opruimers’ van invasieve planten gebeurt steeds vaker en voor bezoekers van (natuur)gebieden ook nog eens leuk om te zien. 

Inzet varkens als bestrijder van invasieve exoten

Hoofd Groenploeg Jeroen Pennock: “Het zijn Berkshire varkens, een oud Engels varkensras dat zwart is met witte poten. Het is een vriendelijk en nieuwsgierig ras, dat zich goed leent voor het buitenleven.” De varkens wroeten met hun neus in de grond en eten stengels en bladeren weg. Hierdoor sterven de wortels langzaam af en kunnen de planten zich niet verder verspreiden. In natuurgebied De Lange Bretten bij Amsterdam hebben we al ervaring opgedaan met de inzet van varkens.” 

Veel media-aandacht

Ook de varkens zèlf hebben goede verzorging en begeleiding nodig. Voor het vinden van vrijwillige varkenshoeders zetten we al onze kanalen in. Onze communicatie bleef niet onopgemerkt, het leverde veel extra media-aandacht op. NH nieuws besteedde er aandacht aan, maar ook het Noordhollands dagblad, overige regionale media en Hart van Nederland (SBS6) en de Telegraaf pakte het op.

Vrijwilligers zijn aan de slag

Mooi nieuws is dat we een onverwacht groot aantal vrijwilligers gevonden. Jeroen Pennock: “Het zijn stuk voor stuk betrokken mensen uit de directe omgeving, die van dieren houden, graag buiten bezig zijn en zo een steentje bijdragen aan het in standhouden van die mooie natuur. En ze leren meer over natuur, dieren en invasieve exoten.” De gevonden vrijwilligers hebben inmiddels een theorie- en praktijktraining gehad om voor een periode van zeven maanden varkenshoeder te zijn. De enthousiaste groep vrijwilligers voert de varkens bij met krachtvoer, monitort hun gezondheid en checkt het schrikdraad. 

Jeroen Pennock

Functie

Hoofd Groenploeg

Als manager van de Groenploeg zet Jeroen zich sinds 2017 vol energie in, om samen met zijn team Noord-Holland mooier te maken.  Jeroen heeft een uitgebreid netwerk in Noord-Holland, opgedaan in eerdere rollen als projectleider en als eigenaar van een hoveniersbedrijf.  

Neem contact op
Jeroen Pennock Hoofd Groenploeg
© Cees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.