Verhalen vol passie: Landje van Naber

Aan het werk met mechanische zeis / Landje van Naber
© Landje van Naber

Natuurparel tussen dijk en wijk

Groene vrijwilligers werken met veel passie aan hun terreinen. In elke nieuwsbrief vertellen we één ‘Groen verhaal vol passie’. 

Aan de zuidwestelijke kant van Hoorn, tussen de woonwijk De Grote Waal en de Markermeerdijk, bevindt zich een bescheiden natuurgebied. Vier hectare wat ooit boerenland was. Toen het er steeds natter werd en niet meer geschikt voor agrarische bewerking, merkte de boer op dat het terrein een magneet werd voor diverse vogelsoorten. Hij ging de samenwerking aan met de lokale afdeling van de KNNV wat resulteerde in het huidige ‘Landje van Naber’. Een natuurgebied vol steltlopers en bijzondere planten.

Boeren initiatief

Het is al weer 32 jaar geleden dat boer Wijnker uit Grosthuizen de natuurwaarde van het terrein inzag en daar graag hulp bij wilde. De vrijwilliger van KNNV Hoorn/West-Friesland grepen dat aanbod met beide handen aan en drie decennia later word er nog steeds hard gewerkt voor de natuur. In samenspraak met de zoon van de boer van destijds zorgen de vrijwilligers ervoor dat veel plant- en diersoorten zich thuis voelen in het natuurgebiedje. De natuurvrijwilligers staan er niet alleen voor. Vee begraast een deel van het jaar in delen van het gebied. Zo blijft het, te beheren, oppervlak behapbaar voor de vrijwilligers. Ooit heeft er zelfs een varken rondgeploeterd om te helpen met het behouden van de openheid van het terrein!

Grutto's doortrek in maart 2022 / Landje van Naber
Grutto's bij Landje van Naber

Bijzondere planten door de vroegere Zuiderzee

Naast riet en de gangbare planten die voorkomen op plas-dras weiland, groeien er ook planten die je er niet zo snel zou verwachten. Door invloeden van de vroegere Zuiderzee zit er nog veel zout in de bodem opgeslagen. Dat zout komt met het kwelwater naar boven waardoor het landje een brak milieu heeft. In het voorjaar bloeien en groeien hierdoor uitbundig zouttolerante planten als zulte, melkkruid, zilte schijnspurrie, zeebies en zeeaster. Die vind je niet in elk weiland! 

Om de vegetatie in stand te houden, maaien de vrijwilligers tweemaal per jaar. Hierdoor ontstaat het open karakter waar de vele bezoekende steltlopers zo van houden. Sinds kort is er voor gekozen om een deel van het riet te laten staan. Ben Pronk is een van de vrijwilligers die al vanaf het begin betrokken is, hij vertelt: “Als je nu in de winter langs het riet loopt, vliegen er geheid een aantal watersnippen op die zich daar schuilhouden. Ook is het overblijvende riet een goede uitvalsbasis voor andere vogels en kleine zoogdieren die er in de winter terecht kunnen.” 

Vrijwilligers Landje van Naber / Peter Mol
Vrijwilligers bij Landje van Naber

Eigen waterhuishouding

Niet alleen het maaibeleid is van grote waarde voor het gebied. Ook de waterkwaliteit is uitmuntend. Dit komt mede doordat het water hier geïsoleerd is en zelf geregeld kan worden. Vroeger werd de waterstand bepaald door een oude molen. Nadat deze was verdwenen werd het peilbeheer uitgevoerd door een pomp aangedreven door een tractor, maar dat was niet zaligmakend. De vrijwilligersgroep vroeg de gemeente om hulp en die kregen ze! Zij schonken een nieuwe molen op de fundering van de oude molen. Met deze nieuwe molen kan nu de waterstand nauwkeurig en op elk moment optimaal worden gehouden. 

Het gebied is zo zeer geschikt voor allerlei flora en fauna. In trektijd zie je er regelmatig groenpootruiters, grutto’s, kemphanen en oeverlopers op zoek naar voedsel bij het water. In het broedseizoen zijn er ook veel vogelsoorten te vinden, zoals de bergeend, kluut en kokmeeuwen op het schelpenvlot. 

Bijdrage van vele partijen

De gemeente Hoorn ondersteunt sinds kort ook door het afvoeren van het maaisel. Zo werken vele partijen samen om de natuur van het Landje van Naber in stand te houden. 

De vrijwilligers van het Landje van Naber kunnen ook al 32 jaar lang rekenen op de continue ondersteuning van Landschap Noord-Holland (destijds Landschapsbeheer Noord-Holland) door middel van cursussen en de uitleen van gereedschappen en machines. Doordat alle partijen zo hun steentje bijdragen kunnen de vrijwilligers het beheer blijven uitvoeren in hun gebied. Zo kunnen ook vele plantensoorten, soorten zoogdieren en met name steltlopers blijven profiteren van het bestaan van deze natuurparel tussen dijk en wijk. 

Nieuwsgierig geworden naar meer? Kijk op hun website voor nog meer informatie: Landje van Naber - KNNV | Afdeling Hoorn / West-Friesland

Koen Willemsen

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

Koen ondersteunt in het begeleiden van zo'n 130 vrijwilligersgroepen. Maar ook vrijwilligers die soorten beschermen en inventariseren helpt hij met alle plezier. Hij deelt graag zijn kennis en enthousiasme met iedereen. Natuurbeheer, ecologie en de veelzijdigheid van de soorten natuurgebieden waar de vrijwilligers werken, hebben volop zijn interesse. 

Neem contact op
Koen Willemsen / Cees de Jonge_
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.