Doe je mee met deze uitdaging voor 2024?

Snuitkeverschildwants / Hans Brinks
© Hans Brinks

Hoeveel soorten heb jij in je achtertuin of gebied?

Afgelopen voorjaar heeft Luc Hoogestein voor Betrekken bij Groen vrijwilligers een lezing gehouden over zijn 1000 soorten tuin. Hans Brinks, onze collega en boswachter in de weidevogelgebieden, raakte geïnspireerd. Hij gaat komend jaar de uitdaging aan. Hij wil een jaar lang monitoren welke soorten er in zijn tuin voorkomen. Waarom deze uitdaging en hoe pakt hij dit aan? Wij gingen in gesprek.

“Eigenlijk ben ik wel een lijstjes man, zo kijk ik graag naar vogels en houd dan ook bij waar wat te zien is. Mijn tuin is best wel groot en ik wil wel weten hoeveel soorten erin voorkomen. En aanvullend vind ik ook een boeiend thema: hoe moet ik mijn tuin aantrekkelijk inrichten om zo veel mogelijk soorten in mijn tuin te krijgen.” 

Boswachter Hans Brinks
© Dutchphoto
Boswachter Hans Brinks

Hans, hoe pak je het aan?

“Mijn eerste echte actie was het plaatsen van een ledlampval om zo de nachtvlinders te vangen. Deze val had ik geleend, maar nu heb ik er zelf een aangeschaft bij de Vlinderstichting. Het was verbazingwekkend wat voor verschillende soorten hierop af kwamen en allemaal soorten die ik niet ken. In een maand tijd had ik 100 verschillende soorten nachtvlinders en micro’s (kleine nachtvlinders)! Dit stimuleerde mij om ook op zoek te gaan naar andere insecten, die ik overdag kan vinden. Wat een verrassing, de snuitkeverschildwants dook op. Op de foto zijn ze net uit het ei gekomen.”

“Gelukkig is mijn hobby natuurfotografie, dus om ze te determineren maak ik een foto en plaats deze op waarnemingen.nl. Als ik niet zeker ben van de soort, plaats ik deze als 'onzeker', zodat het gecheckt wordt door een deskundige. Daarnaast is ‘Obsidentify’ een onmisbare app om soorten te determineren. Bij deze app is het wel goed om goed te kijken of de genoemde soort klopt. Verder heb ik diverse boeken om dieren en planten te kunnen opzoeken. Een tip voor het opzoeken van insecten zijn de zoekkaarten van EIS Eis-Nederland > Publicaties > Zoekkaarten.”

“Om mijn tuin zodanig in te richten, zodat er ook veel soorten kunnen leven gebruik ik tips uit de lezing en het boek van Luc Hoogestein 'Mijn 1000 soorten tuin'. Zo zorg ik dat er naast nectarplanten ook waardplanten staan, er zijn nu stenen muurtjes waar dieren in kunnen schuilen en overwinteren zoals bijvoorbeeld de kleine watersalamander. En natuurlijk takkenrillen en een niet al te nette tuin is wel een must. Op 1 januari ga ik echt beginnen met tellen, benieuwd hoeveel soorten ik op 31 december 2024 heb gezien in mijn tuin.”

Deel je foto's op Facebook

Ben je geïnspireerd geraakt door de lezing van Luc Hoogenstein en wil je net als Hans tellen in je tuin of gebied? Ga de uitdaging aan voor 2024! We zijn benieuwd naar jullie ontdekkingen, soorten en aanpak. Laat het ons weten, deel net als Hans je ervaringen op onze Facebook pagina. Zo kunnen we elkaar inspireren en van elkaar leren  Facebook Groene Vrijwilligers.

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en veilig werken.

Neem contact op
Annika Langeveld
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.