Varkens helpen om invasieve exoot de baas te worden

Varkens Lange Bretten / Yorinde Diepstraten
© Yorinde Diepstraten
Datum
wo. 28 juni 2023

Japanse Duizendknoop aanpakken in de Lange Bretten Amsterdam

Wie kent de Lange Bretten niet? Tussen de huizen, haventerreinen en fabrieken floreert een frisse, groene wildernis vol bijzondere vogels en planten: ook wel de laatste ‘stadswildernis’ van Amsterdam genoemd. Er leven roerdompen, blauwborsten en bruine kiekendieven. Alleen, de Japanse Duizendknoop (een invasieve exoot) groeit er en dat zorgt op diverse plekken voor een groot probleem. Deze plant is lastig te bestrijden, via zijn wortelgestel verspreidt hij zich razend snel. Er worden landelijk nog steeds veel proeven gedaan om te zien ‘wat’ de beste methode is om deze woekeraar te bestrijden. “Op ons advies gaan we nu een pilot doen met varkens,” vertelt Willem Pepping van Natuurlijke Zaken.

Wat is het probleem?

De Japanse Duizendknoop is een ongewenste plant in onze natuur en overwoekert en verstikt andere planten die hier van nature wel thuis horen. Daarom is ook landelijk afgesproken om daar waar de plant gesignaleerd wordt, meteen actie te ondernemen (en verspreiding te voorkomen). Zo ook in de Lange Bretten. Bij uitzondering heeft de Gemeente Amsterdam toestemming gegeven om de pilot met varkens uit te voeren, het valt niet onder de reguliere beheermethode van de gemeente.

Varkens Lange Bretten / Yorinde Diepstraten
© Yorinde Diepstraten
Willem Pepping bij de varkens in de Bretten

Wat gaan de varkens doen?

De tien varkens gaan als proef twee jaar grazen in de Lange Bretten. Willem Pepping: “Na drie maanden kijken we hoeveel begroeiing er terugkomt. Als nodig zullen twee of drie varkens in oktober en november nog even terugkomen. In de wintertijd groeit de Japanse Duizendknoop niet, dus de varkens komen in het voorjaar van 2024 weer terug. Deze groep varkens zien is indrukwekkend: het zijn goede werkers en ze pakken het probleem letterlijk bij de wortels aan. Ze wroeten in de bodem en eten de wortels op. Precies de wortels die nu juist een groot probleem vormen. Ze wroeten, scharrelen en luieren.”

Voor aankomst van de varkens is een nul monitoring gehouden naar de Japanse Duizendknoop op vier onderzoeksvelden. Hier wordt maandelijks gemonitord op aanwezigheid van Japanse Duizendknoop. Na elk graasseizoen volgt een rapportage zodat het effect van de begrazing goed te volgen is.

Varkens Lange Bretten / Yorinde Diepstraten
© Yorinde Diepstraten
Eerste resultaten

Wie zorgt er voor de varkens?

De varkens zijn eigendom van BUITENGEWONE varkens, zij houden de gezondheid van de varkens in de gaten. Lokale vrijwilligers doen de dagelijkse verzorging van de varkens, ze geven krachtvoer bij en water en kijken of alles in orde is. Ook onze medewerkers van Natuurlijke Zaken zijn afwisselend in het veld aanwezig voor werkzaamheden en nemen een kijkje bij de varkens. Willem Pepping: “Recreanten in het natuurgebied vinden het heel leuk om de varkens tegen te komen. Het zijn TAMWORTH varkens, dat is een Engels ras met een bijzondere roodachtige kleur."

Recreanten moeten gepaste afstand te houden van de varkens. De varkens lopen binnen een stroomraster.

Gemeente Amsterdam is eigenaar van de Lange Bretten en Landschap Noord-Holland onderhoudt hier de natuur. In de Lange Bretten kun je naar hartenlust fietsen, wandelen, picknicken en skaten. Een deel is struinnatuur! Waar vind je dat nog? 

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.