Kennismaking met Bas Rüter

Bas Rüter in Ilperveld
© Cees de Jonge

Thuiskomen in een landschap

Door: Truus Zonneveld

Bas Rüter bracht voor zijn aantreden als kersvers directeur Landschap Noord-Holland een werkbezoek aan het Ilperveld. Op een paar laarzen uit het Bezoekerscentrum trok hij het veld in voor een rondleiding van boswachter Hans Brinks. En passant hoopte hij grutto’s te spotten. Nieuwsgierig vernam Bas alle ins en outs van dit pareltje van Landschap Noord-Holland, op steenworp afstand van zijn woonplaats Amsterdam. Weliswaar lieten de grutto’s het die middag grotendeels afweten, maar het veld lag er - als altijd - wijds en indrukwekkend bij. “Ongeëvenaard mooi”, was zijn commentaar na afloop. We voerden een kort gesprek met hem in het voormalige bezoekerscentrum.

Wat doet een voormalig bankman en bioloog bij Landschap Noord-Holland?

“Lijkt misschien niet logisch, maar er is wel degelijk een rode draad. Ik zet mijn kennis en ervaring het liefst in op plekken waar ik iets kan betekenen voor duurzaamheid. Of dat nu duurzame landbouw is, landschapsschoon of natuurbehoud. Allemaal even belangrijk! Ze kunnen niet zonder elkaar. Na mijn eerste werkkring bij Landschap Zuid-Holland ijverde ik bij Triodos Bank en later bij de Rabobank voor de transitie naar natuur-inclusieve landbouw. Ook in mijn vrijwillige functies zet ik me in voor de biologische landbouw. Zo was ik Statenlid in de provincie Utrecht en ben ik namens de biologische landbouw bestuurslid van de Topsector Agrifood. Evenwicht, daar gaat ’t mij om. In ons sterk verstedelijkte land is de balans zoek en delft de natuur het onderspit. We hebben niet veel tijd en mogelijkheden meer om dat recht te trekken. Daarom kies ik nu vol overtuiging voor Landschap Noord-Holland. In deze functie kan ik volledig werken aan natuurbeheer en -ontwikkeling in mijn eigen regio. Voor mij als bioloog voelt dat ook nog eens enorm als thuiskomen.”

Hoe zit dat eigenlijk met je eigen natuurbeleving?

“Ha! Ik houd van vele soorten landschappen en natuur. Mijn laatste studiejaar verbleef ik op Oost-Java om herten te bestuderen. Prachtig. Oorspronkelijk ben ik een jongen van het zand. De heide is voor mij een dierbare plek. Als twaalfjarige zwierf ik op de Cartierheide, vlakbij mijn ouderlijk huis in Eersel (N-B). Ik houd van de afwisseling van bos en open veld. Misschien dat ik daarom graag en veel in de duinen kom. Onderhand woon ik twintig jaar in Noord-Holland. In die jaren heb ik ook de schoonheid van de polders ontdekt. Noord-Holland heeft een heel eigen gezicht, het is ongelooflijk gevarieerd. En al die landschappen zijn mooi. Ik heb ongelofelijk veel zin om mij hiervoor in te zetten.”

Ben je een binnen- of buitendirecteur?

“Buiten! Ik ben niet naïef en realiseer me dat een functie als deze, die voornamelijk bestaat uit lobbyen, coachen en adviseren, vooral binnen wordt uitgeoefend. Maar je moet goed weten wat er zich in en op het veld afspeelt. Ik zorg ervoor dat ik wel aan mijn buitenuren toekom. Vanuit huis - ik woon met vrouw en kinderen in hartje Amsterdam - fiets ik vaak naar Bergen aan Zee of door Polder De Rondehoep. En ik laat me graag door vrienden, veel betere vogelaars dan ik, op sleeptouw nemen om op de beste plekken in de provincie vogels te kijken. Wie nog meer bezoekjes voor me in petto heeft, mag me een berichtje sturen.”

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.