Nieuwe cursus knotten van bomen

Cursus knotten van bomen De Leek 13 nov 2021

Leerzaam en ontzettend leuk

Dit voorjaar vroeg vrijwilligersgroep De Leek aan ons of het mogelijk was haar leden een cursus knotten van bomen te geven. Overal op het natuurkampeerterrein van de groep, gelegen in het prachtige Waterland, staan grote aantallen knotbomen, die de groep enthousiast onderhoudt. Maar, zo leefde bij hen de vraag, doen we het eigenlijk wel goed en veilig?

Wij zagen er een ideale aanleiding in om onze oude knotcursus eens goed af te stoffen en in een nieuw en degelijker jasje te steken. De hernieuwde cursus ‘Het Veilig Knotten van Knotbomen’ vond uiteindelijk plaats op zaterdag 13 november 2021. En waar kon dat beter dan bij De Leek zelf? Het werd een geweldig leerzame en enerverende dag met een sfeervolle novemberzon. Een cursus die smaakt naar meer.

Theorie en praktijk

Voorafgaand aan de cursusdag was de deelnemers gevraagd ter introductie via Leerjegroen.nl een e-learning-module over dit onderwerp te volgen. Het vervolg vond plaats in de gemeenschapsruimte van het natuurkampeerterrein, waar een tevreden ronkende generator de stroom voor de fonkelnieuwe presentatie verzorgde. Nadat Peter Mol het korte theoriegedeelte had behandeld, togen de 18 deelnemers verdeeld over drie plekken aan de slag. De ervaren knotters Theo en Leo van de Wilgenknotgroep Noord-Holland zorgden voor de extra begeleiding ter plaatse. Dat was geen overbodige luxe. Natuurlijk; iedereen kan een zaag vasthouden en een tak doorzagen, maar aan een op ecologisch juiste en veilige wijze bomen knotten, blijken toch heel wat meer kanten te zitten dan de meeste hadden verwacht.

Wilgenkatje
© Landschap Noord-Holland

De vele facetten van het knotten

De deelnemers leerden bij iedere boom eerst de risico’s in te schatten, het meest passende gereedschap te kiezen en hoe - in overeenstemming met de arborichtlijnen - een ladder te gebruiken. Vervolgens kwam het erop aan hoe een boom strategisch stap voor stap en tak voor tak met een juist gebruik van de zaag, van zijn takken te ontdoen. Extra aandachtspunten hierbij waren het voorkomen van onnodige verwondingen aan de boom, het bekende inscheuren en, en het veilig laten vallen van de takken. Daarbij bleek overigens eens te meer het belang van toezicht op de werkplek. Knotters die volledig verdiept zijn in de lastige takken die ze aan het zagen zijn, zien niet altijd waar de takkenslepers zich op dat moment bevinden. En soms verschijnt er uit het niets een nieuwsgierige voorbijganger.

De werksteiger

Bijzonder nuttig bleek de kort geleden door De Leek aangeschafte kleine werksteiger. Deze bleek een uiterst stabiel en comfortabel werkplatform te zijn, van waaruit ook de lastigste wilgen prima geknot konden worden. Zeker op de slappe ondergrond waar gewerkt werd. Bovendien stonden de meeste knotwilgen langs het water, waardoor een ladder vaak maar op één enkele plek gezet kon worden. De steiger bood dan toch de mogelijkheid om een stap naar links en rechts te zetten. Een prachtig hulpmiddel dus, dat veel meer vrijwilligersgroepen in gebruik zouden kunnen nemen.

Een rijke oogst

Om drie uur in de middag was iedereen moe maar voldaan. En een uiterst waardevolle en leerzame ervaring rijker. De vrijwilligers van Natuurkampeerterrein De Leek hebben dan ook geen spijt van hun deelname aan deze cursus. Het knotten zal in het vervolg nog veiliger en technisch op een verantwoordere wijze gaan. Bovendien zal het met nog meer motivatie gepaard gaan, nu ze de enorme ecologische rijkdom van de wilgenknotboom hebben leren kennen.

En Landschap Noord-Holland, die is een hernieuwde cursus rijker, waar nog heel wat vrijwilligers plezier aan kunnen gaan beleven. Houd de cursusagenda voor 2022 in de gaten!

Andere cursussen kun je vinden op www.degroeneacademie.nl

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.