Vrijwillige weidevogelbescherming Wilmkebreekpolder

Vrijwilligersgroep
Regio
Amsterdam
Soort werk
Boerenlandvogelbescherming
Monitoring
Beschikbaarheid
Er zijn op dit moment voldoende vrijwilligers
Website
https://www.wilmkebreek.nl/index.php/2019/02/weidevogelbescherming-in-de-polder/
tureluurtjes

Pareltje in Noord Amsterdam

De Wilmkebreekpolder is het laatst overgebleven gebied binnen de ring A10 waar het agrarische bedrijf nog wordt uitgeoefend. Dankzij het agrarische natuurbeheer, de extensieve beweiding (koeien en schapen), en de rustige ligging is de polder een erg aantrekkelijk broed- en foerageergebied voor vele soorten vogels. Het is met recht een pareltje in de wijk Kadoelen. De vrijwillige weidevogelbeschermers zetten zich samen met het agrarisch collectief Water, Land en Dijken en de lokale boeren in om natuur op het boerenland te beschermen. 

Vanaf verschillende plaatsen rond de polder worden de aantallen vogels geteld. De beste plaats voor het doen van waarnemingen is de hoge Landsmeerderdijk met mooi zicht over een groot deel van de polder. Het aantal vogels, het aantal nesten, en het broedsucces worden zo goed mogelijk in kaart gebracht; de locatie van de nesten wordt op een plattegrond ingetekend. Door middel van het wekelijks groeiende verslag wordt een eerste beeld geschetst van het broedsucces van de vogels in de polder in het lopende jaar.

De kruidenrijke hooilandpercelen zijn het verst verwijderd van de woonhuizen en zijn ook daarom waarschijnlijk erg in trek als broedplaats bij de weidevogels. In het voorjaar blijft de groei van de vegetatie in de natte greppels achter, waardoor er variatie ontstaat in hoogte en soort van begroeiing. Vooral voor jonge Kieviten is dit fijn omdat deze bij voorkeur in lage begroeiing naar insecten zoeken. Daarnaast vormen ‘plas-dras’ weilanden een rijk gedekte tafel voor de in het voorjaar terugkerende weidevogels. Wormen en andere bodemdiertjes zitten in vochtige bodems dichter bij het oppervlak en zijn daardoor makkelijker bereikbaar. De grond is bovendien zachter waardoor de zoekende vogelsnavels gemakkelijker in de grond gestoken kunnen worden. Een combinatie van plas-dras percelen en drogere percelen aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar is dus ideaal voor terugkerende weidevogels. Wanneer drainagegreppels daarna lang (gedurende het broedseizoen) nat blijven, ontstaan er ook voor de opgroeiende kuikens gunstige omstandigheden. Deze ideale situatie wordt in de Wilmkebreekpolder de laatste jaren soms dicht benaderd.

De volledige resultaten van het vogelbroedseizoen worden aan het eind van het jaar in een overzichtsrapport bekend gemaakt. Dit rapport bevat tevens informatie over de vele andere vogelsoorten die jaarrond in de polder worden waargenomen. Daarnaast komen ook flora, fauna, en insecten aan bod.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de coördinator.

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.