Vrijwillige weidevogelbescherming IVN Amstelveen

Vrijwilligersgroep
Regio
Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer
Soort werk
Boerenlandvogelbescherming
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Website
https://www.ivn.nl/afdeling/amstelveen/werkgroepen/werkgroep-weidevogelbescherming/
grutto
© Nature in Stock / Krijn Trimbos

Samen met de boeren beschermen

De werkgroep Weidevogelbescherming van IVN Amstelveen is opgericht met de doelstelling een bijdrage te leveren aan het behoud van weidevogels in de polders rond Amstelveen, Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel. Dat doen ze vooral door weidevogels eerst te observeren en op percelen waar dat nodig is naar nesten van weidevogels te zoeken. Deze registreren ze in de landelijke database De Boerenlandvogelmonitor. Zonnodig treffen ze maatregelen tegen verlies door landbouwkundige activiteiten.

Vanaf half maart gaan vrijwilligers in groepjes van gemiddeld 2 – 4 personen het land in. Dat doen ze tot half juni, meestal eens per week en elk jaar bij meestal dezelfde boer. Dan leer je het bedrijf en de boer kennen en ook op welke percelen de weidevogels graag broeden op dat bedrijf.

Indien nodig worden gevonden nesten beschermd tegen verlies door landbouwkundige activiteiten zoals maaien en weiden. De nesten worden dan gemarkeerd met een bamboestok zodat de boer eromheen kan maaien of met een nestbeschermer, zodat het legsel niet wordt vertrapt door vee.

Op percelen van boeren met een beheercontract voor bijvoorbeeld kruidenrijk grasland en/of uitgesteld maaien, zoeken ze niet naar nesten, maar registreren we wel zoveel mogelijk aanwezige vogels. Verder worden ook erfvogels zoals boerenzwaluwen en vlinders zoals de Argusvlinder geregistreerd.

Naast nesten beschermen en waargenomen weidevogels registreren, zijn enkele vrijwilligers ook betrokken bij het vaststellen van het broedsucces van weidevogels, met name van de grutto. Dit doen ze door polders twee keer in het seizoen in één dag gebiedsdekkend te tellen: een keer eind april en nog een keer eind mei. Zo kan worden vastgesteld hoe het broedseizoen is verlopen en of de vogels succesvol jongen hebben grootgekregen. 

Begin juli is het weidevo­gel­sei­zoen voorbij en is er samen met de boeren een bijeenkomst met barbecue op het erf van een boer waar aan de hand van kaartbeelden en grafieken met de resultaten nagepraat wordt over het seizoen en wat er goed ging en/of beter kan.

Hulp van meer vrijwilligers is altijd welkom. Ervaring met kijken naar of inventariseren van vogels is een aanbeveling. Heb je vragen of belangstelling, bel of mail dan met de coördinator van de werkgroep Weidevogelbescherming.

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.