Twiskemolen biotoop

Vrijwilligersgroep
Regio
Zaanstreek Waterland
Soort werk
Landschapsbeheer
Overig
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Website
https://www.twiskemolen.nl/molenbiotoop/
twiskemolen

Veelzijdige molenbiotoop

De Twiskemolen bemaalt als enig gemaal de Twiskepolder. Marijke en Marcel Koops bewonen en beheren de molen en de bijzondere molenbiotoop  van 4 ha. Het gebied is onderdeel van het recreatiegebied Het Twiske-Waterland met Natura 2000-status. Aan de hand van een beheerplan wordt het gebied onderhouden.

Een groep Nederlandse Landgeiten houdt de jonge boomopslag onder controle en via ‘geitenloopbruggetjes’ kunnen ze zich vrij bewegen over de verschillende eilandjes. Naast deze begrazing worden buiten het broedseizoen stukjes gemaaid om zo een gevarieerde flora en fauna te verkrijgen. En deze inspanning betaalt zich zeker uit!

Het maaisel wordt gebruikt als strooisel op de paden en als bodembedekking in de schuilhokken van de geiten. Bijzondere vogels als de roerdomp en velduil zijn meerdere malen gespot binnen de molenbiotoop, maar ook de snor, sprinkhaanzanger, rietzanger en rietgors vertoeven rondom de molen.

Met het creëren van een broedplaats voor ringslangen wordt voortplanting van de ringslang gestimuleerd. In het water verblijven en/of broeden onder andere vogels als meerkoet, wilde eend, grauwe gans, nijlgans, fuut, bergeend, waterral en het waterhoentje. De woelmuis, veldmuis, rat, konijn, haas en een wezel zijn ook gezien net als de pootafdrukken van de vos. 

Vrijwilligers werken niet op vaste momenten en niet altijd als groep, maar ook los van elkaar. Iedere vrijwilliger bezit specifieke kwaliteiten die de beheerders goed weten in te zetten, zoals timmeren, maaibeheer of dierverzorging.

Nieuwe vrijwilligers zijn welkom en kunnen contact opnemen met twiskemolen@hotmail.com.

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.